Česká hudba na světové výstavě EXPO 2005

Českého klavíristu Jiřího Kollerta zná japonské publikum z koncertních vystoupení v prestižních sálech v Tokiu, Jokohamě, Sapporu, Matsujamě a Nagoje.

Do Japonska zajíždí již pravidelně a na svých koncertech představuje především českou klavírní tvorbu. V letošním roce vystoupí na přehlídce českých špičkových interpretů "Týden české hudby" v rámci světové výstavy EXPO 2005 v Japonsku, který se uskuteční ve dnech 23. - 29. 5 května. Představí se zde jako sólista v Mozartově koncertu pro klavír a orchestr a v Dvořákově kvintetu A-dur. Mimo koncerty na EXPO ho čekají také recitálová vystoupení v oblasti Aichi a v Tokiu.

V podání J. Kollerta se japonští posluchači také poprvé seznámí s klavírními skladbami Josefa Suka na CD nahrávce, která vyjde v letos v létě u japonské firmy Octavia Records. V červnu vydá japonská společnost Zen-on v redakci J. Kollerta album skladeb ze Sukovy tvorby. Díky klavíristovi Kollertovi se tak J. Suk dostane do bližšího povědomí Japonců, což přispěje k propagaci dalšího českého autora v Zemi vycházejícího slunce.

LIDOVKY

obsah | kultura - kultúra