Hurvínek oslavil 80. narozeniny

Výkřiky "Ať žije Hurvínek!" provázely čtvrteční odhalení pamětní desky na pražském Divadle Spejbla a Hurvínka. Herci a dětští diváci si společně připomněli, že dřevěný Skupův Hurvínek letos slaví 80. narozeniny.

"Sice mi je osmdesát, ale cítím se jako desetiletý kluk," řekl Hurvínek. Jeho loutkoherec Martin Klásek se s dřevěným chlapcem v krátkých kalhotách přátelí již desítky let. "Po každém představení Hurvínka poctivě ukládám do látkového sáčku, aby se na něj neprášilo. Snad žádný zaměstnanec našeho divadla neodolá, aby si Hurvínka čas od času nepoplácal po zadnici."

Letos osmdesátiletý Hurvínek hrál ve dvaceti světových jazycích ve 33 zemích a proslavil svoji domovinu na čtyřech kontinentech. Hurvínek je skutečnou hvězdou - v roce 2003 po něm byla pojmenována objevená planetka. Aby mohla být dětmi i dospělými oblíbená loutka na několika místech světa zároveň, existuje několik párů Spejblů a Hurvínků.

"Ale nesmíme to před nimi říkat nahlas, aby to figurkám nebylo navzájem líto," říká ředitelka divadla Helena Štáchová, která pravidelně propůjčuje svůj hlas Máničce a Bábince - paní Kateřině. "A dnes, v den odhalení pamětní desky, jsme jako dárek naší nejslavnější loutce dotočili cédéčko Hurvínkův dřeváček," dodává Štáchová.

Hurvínek se na jevišti poprvé objevil po boku Josefa Spejbla v zábavném přídavku komedie Rudolfa Nešvery Počestný dům. Někdejší Loutkové divadlo feriálních osad Josefa Skupy ji sehrálo v Řemeslnické besedě v Plzni 2. května 1926 a Hurvínek byl tehdy okatým dítětem v bílé noční košilce. Nesl židličku a už svým zjevem prý vyvolal bouřlivý potlesk. Pak rozpačitě zapípal "rukulíbám" a sklidil další aplaus. Skryl se do Spejblových šosů, začal koulet očima - a u publika to vyhrál na celé čáře.

Otec Spejbl je jen o šest let starší a Hurvínek k němu původně neměl žádný příbuzenský vztah. Skupa prý nejprve pomýšlel udělat z obou kamarády, ale diváci mu takřka vnutili myšlenku, že jde o jeho syna od neznámé matky. A tak v začátcích Hurvínek o jejich přízeň bojoval s Kašpárkem, s nímž Spejbl také vystupoval.

ČTK

obsah | kultura - kultúra