Jája a Pája pomohou afghánským policistům

Afghánským policistům, kteří se specializují na trestnou činnost mládeže, pomohou při vyšetřování české filmové loutky Jája a Pája.

Figurky původně představují hochy, v policejní úpravě jsou postavičky chlapec a dívka. Pro Afghánistán budou loutky speciálně upraveny podle daných etnických i náboženských zvyklostí, budou například jinak oblečeny. Zájem je o větší počet postaviček zobrazujících chlapce Páju, neboť v Kábulu jsou daleko častěji zneužíváni chlapci, uvedla v rámci odborného semináře Dítě v krizi na filmovém festivalu ve Zlíně Alena Plšková z policejního prezidia.

Na úpravě loutek budou čeští kriminalisté spolupracovat s francouzskými a afghánskými policisty - dobrovolníky, kteří se v současnosti v Kábulu připravují na práci s dětmi a mládeží.

"V Kábulu je velmi složitá situace, neboť se tam stále ještě válčí, navíc tam žijí různé etnické a náboženské skupiny," uvedla Plšková.

Afghánské děti mají zakázáno hovořit o sexu či odpovídat na sexuálně zaměřené otázky, mají zakázáno také dotýkat se některých partií na těle.

"Muži nejčastěji zneužívají chlapce - sirotky, kteří žijí na ulicích. Podle jejich etnických pravidel totiž muž v době, kdy je jeho žena těhotná, nemá se svojí manželkou žádný pohlavní styk. Muži si proto na ulici vybírají chlapce, které si vodí do kin, kde je poté zneužijí," uvedla francouzská policistka Ghislaine Valleová, která na projektu v Afghánistánu spolupracuje.

Loutky poslouží především při dokumentování trestné činnosti páchané na dětech. "Bude to pro ně určitě dobrá pomoc. Dokazování těchto případů je totiž velmi složité," uvedla Valleová.

Francouzi místním policistům poskytli také technické zázemí, například vybavení kanceláří a výpočetní techniku. Na počítači tak děti mohou například přesně určit pachatele.

Loutky Jája a Pája využívají policisté v mnoha státech, například ve Francii, Německu, Holandsku, na Slovensku a také v USA. Znají je nejen policisté, ale i lékaři a další odborníci, kteří je používají při rozhovorech s dětmi.

iDNES, ČTK

obsah | kultura - kultúra