Film Zbehovia a pútnici objavili v Los Angeles

Zbehovia a pútnici , druhý film najúspešnejšieho slovenského režiséra Juraja Jakubiska, sa našiel v Los Angeles. Nakrúcanie tohto na dlhý čas trezorového filmu bolo v lete roku 1968 prerušené príchodom vojsk Varšavskej zmluvy. "Mysleli sme si, že tie tanky sú rekvizity z iného filmu," spomína po rokoch slávny tvorca. Jakubisko do svojho naturalistického podobenstva o zabíjaní vložil reálne zábery z invázie, čím definitívne odsúdil dielo k trezorovému osudu. Keď v roku 1990 trezor opäť otvorili, našli v ňom len kópiu s talianskymi titulkami.

Po negatíve filmu akoby sa zľahla zem. V ČSFR sa film nenašiel ani v archívoch, ani v zoznamoch zničených vecí. Keďže producent bol taliansky, stopy smerovali logicky na juh Európy. Odtiaľ potom do Veľkej Británie, kde film distribuovala americká spoločnosť Columbia Pictures a naspäť do Ríma, kde mal hollywoodsky gigant svoj európsky sklad, ktorý čiastočne vyhorel. To, že Zbehovia a pútnici neboli medzi filmami, ktoré zhoreli, sa podarilo zistiť až po niekoľkých rokoch. Film sa nakoniec našiel po siedmich rokoch v archívoch Columbia Pictures v Los Angeles. "Bol v podstatne lepšom stave ako napríklad Tisícročná včela , hoci je omnoho starší. Hneď bolo vidieť, že bol skladovaný v absolútne profesionálnych podmienkach," spomenula šéfka spoločnosti Jakubisko Film, s.r.o., a režisérova životná partnerka Deana Horváthová- Jakubisková. Tridsaťtri rokov nezvestné dielo sa tak konečne dostane k divákom ako súčasť prehliadky nazvanej Jakubisko očami Jakubiska . Tá sa začala v Prahe 17. apríla, Slováci uvidia všetkých 13 režisérových celovečerných filmov až do júna v Bratislave, Banskej Bystrici, Prešove, Košiciach, Nitre, Martine, Zvolene, Poprade, Trenčíne a Žiline. Neskôr Jakubiskova retrospektíva poputuje po Európe a vydá sa aj do USA.

Zbehovia a pútnici patria k prvým snímkam, kde sa Jakubisko postavil aj za kameru. Ako povedal, jeho kolegovia ho kritizovali preto, že ju zvesil zo stojana a nakrúcal v pohybe. Vytvoril tak atmosféru príbehu z 1. svetovej vojny o vojenskom zbehovi, v ktorom sa krutosť prenesie z bojiska do zázemia. V ďalšej epizóde z druhej svetovej vojny Jakubisko sleduje zákon, ktorým ľudia ospravedlňujú svoje činy, tretia časť je víziou života vo svete zničenom atómovou vojnou. "Som veľmi rád, že som mal kedysi tú odvahu robiť filmy, ktoré by boli nadčasové," povedal Jakubisko.

Zbehovia a pútnici , ČSSR, Tal., 1968, 102 min., réžia: J. Jakubisko, hrajú: F. Gejza, M. Ladižinský, A. Kubán, M. Vášáryová

MARTIN KOČIŠKO

obsah | kultura - kultúra