Velkofilm o Jánošíkovi bude možná na prodej

Velkofilm o zbojníkovi Jánošíkovi, který byl avizován jako bombastická podívaná, není stále dokončen a možná bude na prodej. Podle časopisu Markíza producent filmu Rudolf Biermann nyní obchází velké české filmové společnosti a údajně se ho pokouší prodat za 30 miliónů korun.

Film s pracovním názvem Pravdivý příběh o Juraji Jánošíkovi a Tomáši Uhorčíkovi se natáčel na Slovensku pod vedením slavné polské režisérky Agnieszky Hollandové.

Postavu zbojníka Jánošíka ztvárnil posluchač pražské DAMU Václav Jiráček a ve filmu hráli také Bolek Polívka, Marián Labuda a další známí herci. Natáčelo se v okolí Terchové, kde se Jánošík narodil, Staré Ľubovni, Spišské Kapituly, Manínské Tiesňavy a Kvačianské doliny.

Filmování však bylo po 32 dnech zastaveno, do té doby producent už investoval 85 miliónů korun. Z této částky uhradilo 60 miliónů slovenské ministerstvo kultury a přispěla také Česká televize.

Protože se rozpočet filmu postupně zvyšoval a dosáhl sumy až 225 miliónů korun, požádal Biermann ministerstvo kultury o dalších 100 miliónů. Byl však odmítnut.

Podle odborníků ale nemá Biermann jinou možnost než film dokončit, protože by v opačném případě utrpěla jeho pověst uznávaného producenta.

IVAN VILČEK, PRÁVO

obsah | kultura - kultúra