Banskobystrická opera dobýja srdcia Japoncov

Banskobystrická Štátna opera má za sebou šieste úspešné turné v Japonsku. Jej sólisti sa predstavili v 5 mestách, kde ich videlo zhruba 2 500 divákov.

Na 6 koncertoch v druhej polovici januára japonskému publiku prezentovali výber árií z najznámejších svetových opier a operiet.

"Japonci operu ešte len spoznávajú. Sú však veľmi vnímaví a na koncerty prichádzajú s tým, že si dopredu všetko naštudujú. V prejavoch sympatií sú spontánni. Po koncerte prídu na pódium a robia si s umelcami spoločné fotografie, niektorí si svojich favoritov pozývajú domov," povedal riaditeľ opery Rudolf Hromada. Ocenenie publika si pochvaľujú aj umelci.

"Uznanie, ktoré sa nám tam dostáva, je veľkým povzbudením do ďalšej práce. Doma si ho toľko neužijeme," dodala sólistka Alžbeta Trgová. Japonská strana chce, aby turné absolvovali až dvakrát za rok. Najbližšie už počas tohto leta. Koncerty sponzoruje japonská strana, ktorá má veľký záujem o udomácnenie operného umenia v tejto krajine.

V rámci spolupráce Banskobystričania pripravujú pre Japoncov operu na motívy diela tamojšieho spisovateľa Ango Sakaguchiho. Hudbu k opere s pracovným názvom Pod rozkvitnutými sakurami skladá Vladimír Godár a režijne by sa mal na nej podieľať Martin Šulík.

Premiéra v Japonsku i na Slovensku je naplánovaná na rok 2006.

(dt)

obsah | kultura - kultúra