Jatelinka v Caracasu

Na 25. ročníku mezinárodního festivalu krajanských folklorních skupin v Caracasu letos v listopadu zavlála poprvé - díky účasti souboru Venezuelsko české asociace JATELINKA - i česká vlajka.

Ve více než šestihodinovém soutěžním pořadu vystoupilo 19 tanečních skupin ze tří kontinentů. Většinu tvořily krajanské skupiny ze Španělska, Portugalska a Itálie. Jižní Ameriku zastupovaly soubory z Bolívie, Chile, Kolumbie a Mexika. Rozhodně se ovšem neztratily ani skupiny z Maďarska, Chorvatska a Izraele.

Jatelinka si pro soutěžní vystoupení vybrala pásmo kyjovských sedláckých tanců a chlapecký verbuňk. Prezentovat se před třítisícovým publikem byl pro tanečníky velký emocionální zážitek a povzbuzení.

Nedílnou součástí festivalu je volba Miss festivalu. Českou republiku zastupovala ve východočeském kroji s pečlivě naškrobenou holubičkou vedoucí tanečního souboru paní Ludmila Halir. Vítězkou soutěže se stala zástupkyně etnika, které ve Venezuele převládá: dívka původem ze španělské Castilie v šatech středověkých šlechtičen.

Soubor Jatelinka pomáhali před půl rokem založit pracovníci českého velvyslanectví v Caracasu. Od té doby má za sebou už celou řadu samostatných vystoupení a účinkování na multikulturních slavnostech. V současnosti v něm působí šest tanečních párů.

MARTIN FROLA

obsah | kultura - kultúra