Bratislavské jazzové dni 2002 - čo môžeme čakať?

O desať dní (18. - 20. októbra) sa bratislavský PKO opäť naplní ľuďmi, ktorým festival počas dvadsiatich siedmich rokov jestvovania (a v mnohých prípadoch aj džez samotný) prirástol k srdcu. K názvu Bratislavské jazzové dni tentoraz nie je prilepená značka žiadneho sponzora, pretože exkluzívny sponzor sa toho roku nekoná. Tradične si postupne predstavíme program troch večerov, netradične začneme večerom posledným, ktorý bude zrejme vyvrcholením maratónu štrnástich vystúpení.

Nedeľný večer otvorí medzinárodný projekt klaviristu Mikiho Skutu. Skuta je absolventom Vysokej školy múzických umení, odbor klavír. Získal množstvo medzinárodných ocenení na interpretačných súťažiach. V roku 1990 hrával v komornom triu s Andrejom Šebanom a Jurajom Griglákom, bol aj členom skupiny Adrieny Bartošovej. O rok neskôr bol už líder skupiny The Quartet (s Bartošom, Griglákom a Zeleňákom), s ktorou vydal pozoruhodné CD Alice in Jazzland. V poslednom čase hrá v rôznych medzinárodných zostavách s renomovanými európskymi džezmenmi (gitarista Wolfgang Muthspiel, huslista Benjamin Schmid a mnohí ďalší). Na džezových dňoch vystúpi s novým programom Identity, pre ktorý napísal osem skladieb. Môžeme očakávať náročnejší džez, plný kompozičnej a inštrumentalistickej bravúry.

Francúzski hudobníci majú dôležité slovo v mixoch džezu a elektroniky. Už minulý rok na Bratislavských jazzových dňoch vystúpila skupina Meď tei shô a je pravdepodobné, že jej úspech tento rok zopakuje duo Bumcello, duo, ktoré kombinuje elektroniku a world music (prvky ľudovej hudby z rôznych kútov sveta) s džezom a zvukom elektrického violončela, ktorého zvuk je niekedy elektronicky upravený. Cyril Atef (violončelo) a Vincent Ségal (perkusie) hrajú naživo so sprievodom prednahraných slučiek - loopov. Ronald Snijders je holandský flautista číslo jeden, je aktívny v mnohých projektoch. Tento významný hudobník je pôvodom zo Surinamu, a tak logicky používa vo svojej hudbe prvky africkej hudby (je navyše profesionálny etnomuzikológ).

Hviezdou večera a aj celých džezových dní je americký gitarista, skladateľ a spevák Robben Ford, mimoriadne všestranný inštrumentalista (hral s Joni Mitchellovou, Georgeom Harrisonom, Milesom Davisom, zakladal skupinu Yellowjackets, z ktorej odišiel, aby sa mohol venovať bluesu so svojou skupinou Blue Line). Pohybuje sa od fusion cez moderné blues, džez, rhythm and blues až k nadžánrovým pesničkám, ktoré to všetko spájajú, čo bude zrejme prípad vystúpenia v Bratislave - ide o koncert v rámci turné k aktuálnemu albumu Blue Moon. Počas svojej tridsaťročnej kariéry vydal štrnásť albumov. Štyrikrát bol nominovaný na cenu Grammy.

(jaslo), SME

obsah | kultura - kultúra