Iný pohľad na život ľudstva na festivale Jeden svet

Dokumentárne filmy o ľudských právach a dôstojnosti, ale aj viac prináša piaty rok festival Jeden svet. Filmová prehliadka, ktorú od 20. do 24. októbra organizuje občianske združenie Človek v ohrození sa uskutoční vo Filmovom klube IC.SK na Špitálskej ulici, A4-nultom priestore (bývalý V-klub), na Námestí SNP, v Českom centre na Hviezdoslavovom námestí a v Univerzitnom pastoračnom centre na Starých gruntoch 36. Tento ročník prináša 67 dokumentov rozdelených do ôsmich sekcií, ktoré mapujú problémy vo vyše tridsiatich krajinách sveta.

Opäť je v ponuke sekcia Strety a stretnutia kultúr, v rámci ktorej sa publikum stane svedkom rituálov sufijských dervišov, či osudov pôvodných obyvateľov Austrálie. V novej sekcii Prijímanie inakosti sa predstavia filmy o ľuďoch, ktorí sa svojím správaním alebo orientáciou vymykajú z priemeru. V sekcii Bohatý sever - chudobný juh premietnu filmy o veľkých rozdieloch v životnej úrovni v jednotlivých oblastiach sveta. Napríklad film Etiópia - Live Aid, ktorým festival slávnostne otvorí, svedčí o solidarite celého sveta s Etiópiou sužovanou hladomorom v roku 1984.

Už tradične je sekcia Odysea migrantov venovaná osudom utečencov. V programovej sekcii Dozvedieť sa viac sa opäť stretli filmy zaoberajúce sa rôznymi problémami, o ktorých sa väčšinou príliš nehovorí. V novej sekcii Za oponou demokracie uvedie prehliadka snímky o Rusku za Putina, Venezuele, či Taliansku. Festival opäť spestrí prehliadka dokumentov z produkcie krajín strednej Európy - Visegrádsky fond, ktorú si môžete pozrieť v Českom centre. V dopoludňajších hodinách budú kinosály otvorené pre mládež zo stredných škôl a vybrané filmy si môžu prísť pozrieť celé triedy zadarmo. Novinkou je sekcia Jeden svet deťom s filmami natočenými pre deti a o deťoch. Počas doobedí si ich pozrú žiaci základných škôl.

Súčasťou festivalu je niekoľko verných zbierok - zbierka liekov pre rodiny väzňov svedomia na Kube, ktorú organizuje OZ Človek v ohrození a Nadácia Pontis. V zbierke pre rodiny väznených disidentov na komunistickej Kube sa do konca septembra na Slovensku vyzbieralo 133 tisíc korún. Do dnešného dňa z nej dostalo podporu 19 rodín politických väzňov. Do zbierky môže prispieť každý, kto pošle svoj príspevok na číslo účtu: 4020036463/3100, Ľudová banka. Vo festivalových priestoroch bude prebiehať i zbierka základných liekov pre rodiny politických väzňov na Kubu. Do zbierky môžu ľudia nosiť napríklad lieky v záruke na utlmenie bolesti, lieky na horúčku a vitamíny. Otvorená bude aj zbierka na výstavbu školy v Afganistane. V sprievodnom programe nebudú chýbať obľúbené debaty, tentoraz napríklad s Richardom Dowdenom - riaditeľom Royal African Society, Natašou Kandić - srbskou advokátkou pre ľudské práva, či s riaditeľkou Moskovského helsinského výboru Táňou Lokšinou. Po skončení bratislavskej prehliadky poputuje výber z filmov do ďalších ôsmich slovenských miest.

Viac informácií o programe na http://www.jedensvet.sk.

SME

obsah | kultura - kultúra