Jeden svět: mluvit o pravdě ve filmu je ošemetné

Filmový festival Jeden svět, jenž se právě koná v Praze, Brně i dalších městech České republiky, opět přinesl dokumentární filmy, které odrážejí krizové situace a problémy v celém světě. "Dokument má schopnost osvobozovat, ale může se stávat i účinným prosředkem manipulace," přiblížil letošní téma festivalu jeho prezident Igor Blaževič.

Přijeli zakladatelé hnutí Direct Cinema

Největší filmařskou událostí se stala návštěva zakladatelů hnutí Direct cinema z 60. let Richarda Leacocka a Roberta Drewa, jejichž revoluční poetika zcela proměnila tvář dokumentu. "Direct cinema nebo cinema verité netvrdilo, že od této chvíle budeme točit ve filmu pravdu, protože mluvit o pravdě ve filmu je ošemetné. Ale pro nás to byl způsob, jak zachytit spontaneitu a jak se přiblížit realitě," uvedl Richard Leacock.

V manifestu Primárky (1960) sledovali lehkou přenosnou i skrytou kamerou zákulisí boje o kandidaturu za demokratickou stranu na prezidenta USA mezi tehdejším senátorem Johnem F. Kennedym a Hubertem Humphreyem. Jeden z jejich spolupracovníků D.A. Pennebaker později v roce 1992 natočil dokument Předvolební štáb, v něž nahlédl do zákulisí prezidentské kampaně Billa Clintona. "Nikdo vám už ale neumožní přístup, jaký jsme měli my ke Kennedymu. Naopak by všichni chtěli kontrolovat výsledek natáčení. Film o Clintonově kampani není o něm, ale o lidech, poradcích a štábech, které se točí kolem něho. Navíc, od doby Primárek se v Americe neobjevil kandidát, který by stál za další film," uvedl v Praze sarkasticky Robert Drew.

Jeho někdejší spolupracovník Richard Leacock si ale dnes myslí, že točit film o politice je velmi riskantní. "Kdysi mě požádali, abych natočil dokument o americkém Ku klux klanu. Nakonec z toho vznikl samozřejmě velmi protiklanový film. Ale paradoxně hlavouni klanu byli s televizním odvysíláním spokojení. Přese všechno jim stoupl počet členů," dodal.

Sociální dokumenty

Tradičně jsou na festivalu zastoupeny syrové sociální filmy různé umělecké kvality, které mají svědčit o utrpení v krizových oblastech světě. S velkou pozorností se setkaly snímky mapující současnou situaci v Izraeli, život Palestinců mezi hlídkovými stanovišti zobrazil Checkpoint Joava Šamira. Nejasnostmi kolem praktik ruské politické moci se zabýval francouzský investigativní snímek Atentát na Rusko Charlese Gazelle. Historii krátkého Allendeho pokusu o socialismus v Chile zobrazil několikadílný kronikářský film Bitva o Chile Patricia Guzmána. O sexuálním zneužívání žen a mladých dívek promlouvá rakouský dokument Nahlas Marie Arlamovsky.

Festival končí ve čtvrtek 22. dubna v Praze i v Brně, nadále však pokračuje na dalších městech České republiky.

MICHAL PROCHÁZKA

obsah | kultura - kultúra