Slavný architekt Kaplický: Třikrát o svém životě i díle

Světoznámý český architekt žijící v Británii Jan Kaplický včera uvedl na trh tři publikace spjaté s jeho životem, myšlenkami a dílem. Nejintimnější je Album (vydal Labyrint), osobní zpověď a vyznání architektuře, která je "mým životem, nejen mou profesí". Kaplický zde provází i svými životními osudy, do nichž zasáhla totalita.

Socialistický stát mu upíral právo na tvůrčí svobodu, kterou nalezl v Británii, kam roku 1968 emigroval. Architekt uvažuje nad tématy vlastní tvorby: principy, procesem objevování, vlivy. Vzpomínky patří i studiu Future Systems v Londýně, které zakládal.

Druhá, anglická publikace Sketches (Alba Design Press) představuje Kaplického kompletní sbírku skic od roku 1941. Kniha ve dvě stě třiceti reprodukcích odráží architektovy inspirace pro projekty, návrhy interiérů, bytových a módních doplňků. V podobném rozsahu nebyly dosud nikdy publikovány.

Na dvojjazyčném titulu Česká inspirace / Czech Inspiration, vydaném nakladatelstvími Fraktály, Zlatý řez, se Jan Kaplický autorsky podílel spolu s architektem Ivanem Margoliem. Jde o osobní výběr příkladů vynalézavosti českých vědců, inženýrů, architektů, designérů a umělců.

MF DNES

obsah | kultura - kultúra