V Ugandě zahynul fotograf Oldřich Karásek

Při dopravní nehodě na cestě do hlavního města Ugandy Kampaly zahynul známý český fotograf Oldřich Karásek. Umělec v poslední době fotografoval nejkrásnější místa planety. Proslavil se například snímky Beatles a posádky Apollo 11.

Známý český fotograf Oldřich Karásek zahynul v pondělí ve věku 66 let při dopravní nehodě v Ugandě. ČTK o tom dnes informoval Karáskův přítel a zprávu potvrdil fotografův bratr Svatopluk.

Karásek jel společně s dalšími čtyřmi osobami, z nichž tři byli turisté, ale nikoli z Česka. Vozidlo, které řídil profesionální řidič, mířilo do ugandské metropole Kampaly, sdělila mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Automobil se podle dosavadních zjištění nesrazil s jiným vozidlem, ale přesto se dostal mimo silnici, dodala. Karásek, který byl nositelem řady světových ocenění, se proslavil mimo jiné snímky hereckých hvězd, Beatles či posádky Apollo 11. Jeho častým námětem byly záběry měst a krajin; v poslední době se zaměřil na fotografování nejkrásnějších míst planety.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | kultura - kultúra