Karlův most patří do "Noemovy archy" ohrožených památek

Evropští vědci sestavují seznam historických oblastí, které mohou být ohroženy změnou klimatu.

"Noemova archa" evropských památek bude obsahovat například Hadriánův val na hranicích Skotska a Anglie, který vybudovali Římané před vpády Skotů do severní Anglie. Vědci budou sledovat i Trafalgarské náměstí v Londýně s pomníkem admirálu Nelsonovi, který v roce 1805 porazil Napoleona v námořní bitvě u Trafalgaru. Mezi ohroženými památkami je také pražský Karlův most.

Tříletý plán, který částkou 1,2 milionu eur dotuje Evropská komise, je koordinován Institutem atmosférických a klimatických věd při Národní výzkumné radě v italské Boloni.

Vědci z deseti zemí včetně Česka nejprve vyberou několik zkušebních oblastí, v nichž posoudí vliv změn klimatu na evropské kulturní dědictví. Poté nakreslí jakýsi "atlas zranitelnosti", který bude označovat ohrožené oblasti v celé Evropě.

Přestože historické budovy a památky přečkaly bez úhony tisíc let, mohou je vážně poškodit změny klimatu. Zejména jde o jiný charakter větrů, dešťů a slunečního záření, říkají vědci z britské Východoanglické univerzity, která je jedním z partnerů tohoto projektu.

"Písečné bouře mohou vést k erozím kamenů, ze kterých jsou postavené například chrámy a paláce v jižní Itálii," říká koordinátorka projektu Cristina Sabbioniová z Institutu atmosférických a klimatických věd při Národní výzkumné radě v italské Boloni.

MF DNES

obsah | kultura - kultúra