Začíná světový romský festival Khamoro

Koncertem portugalské romské skupiny Ciganos d´Ouro v pražském Paláci Akropolis začne 20. 5. 2002 večer světový romský festival Khamoro 2002.

Populární romská skupina, která si v posledních dvou letech získává tisíce fanoušků i mimo romskou komunitu, by měla být jednou z největších festivalových atrakcí. Už počtvrté se sejdou v Praze Romové, aby tu společně představili svou tradiční kulturu. Tentokrát přijedou téměř dvě stovky špičkových hudebníků, ale i dalších umělců a osobností ze sedmnácti převážně evropských zemí

Koncerty, výstavy, diskuse i defilé

Festival potrvá až do soboty 25. května a kromě koncertů, výstav a diskusí pod střechou několika pražských kulturních scén chystá pro Pražany i veřejné defilé všech zúčastněných umělců. Ti projdou ulicemi Starého Města ve čtvrtek po poledni. Jiné akce pod širým nebem však pořadatelé neplánují, ačkoli vědí, že by romská hudba na ulicích byla spolehlivější pozvánkou na festival než třeba plakáty. "Jenže jedno vystoupení pod širým nebem by nás vyšlo asi na pět set tisíc, a tolik peněz nemáme," říká Jelena Silajdžičová z občanského sdružení Slovo 21, které festival organizuje.

Festival Khamoro, což v romštině znamená Slunce, se však po třech letech už zabydlel v několika atraktivních pražských prostorách, Jazzovém klubu Reduta, Lucerna Music Baru, které jsou prý pokaždé vyprodané do posledního místa, a Divadle Archa. Přestože většina Čechů si s romskou kulturou spojuje hlavně tradiční folklórní hudbu, Romové se chystají v Praze předvést i své výtvarníky a umělecké řemeslo, původní literaturu i fotografy. Kromě romského folklóru zazní na festivalu v příštích pěti dnech i jazz v podání Romů z Nizozemí, Velké Británie a Německa.

"Pozvali jsme špičky, které tvoří evropský gypsy jazz. Upozornila bych hlavně na nizozemské The Rosenberg Trio," říká Silajdžičová. České Romy bude tentokrát zastupovat Bench Band Vojtěcha Lavičky.

EVA ZAJÍČKOVÁ

obsah | kultura - kultúra