Hosťami koncertu v Klagenfurte budú aj Slováci

V znamení Beethovenovej deviatej sa ponesie silvestrovský večer v klagenfurtskom Konzerthause v rámci festivalu starej hudby Trigonale.

Korutánsky intendant a dirigent Michael Fendre si na posledný deň v roku pozval účinkujúcich zo Slovenska - orchester Capella Istropolitana a Spevácky zbor mesta Bratislava, aby spoločne predviedli IX. symfóniu Ludwiga van Beethovena.

Umelecká symbióza medzi Schillerom a Beethovenom je jedným z najobľúbenejších soundtrackov pre príchod nového roku. Časť slávnostnej štvrtej vety sa stala aj hymnou Európskej únie. V Klagenfurte pri Óde na radosť zaznejú hlasy Barbary Thelerovej (soprán), Janje Vuleticovej (mezzosoprán), Matthiasa Aeberharda (tenor) a Marca-Oliviera Oetterliho (bas). Úderom polnoci si diváci vypočujú valčík Na krásnom modrom Dunaji od Johanna Straussa.

Rok 2005 sa v Klagenfurte vďaka Fendremu niesol v znamení Beethovenových symfónií, na rok 2006 plánuje dirigent cyklus Brahmsových symfónií vo februári a marci - na niektorých koncertoch bude opäť hosťovať Capella Istropolitana.

SME

obsah | kultura - kultúra