České kočky budou připomínat lidi

Kostýmy pro muzikál Cats, jehož česká verze bude mít premiéru koncem října v holešovickém Divadle Milénium, budou připomínat víc lidi než zvířata.

"Jdeme po charakterech jednotlivých koček a chceme, abychom to byli také tak trochu my lidé," říká kostýmní výtvarnice Šárka Hejnová, která patří ke špičce ve svém oboru. Pracuje pro film i divadlo s vynikajícími režiséry. Její kostýmy obdivovali diváci světových operních i činoherních divadel.

Muzikál Cats je pro ni tvůrčí výzvou a "adrenalinovou záležitostí." Návrhy kostýmů počítají s tričky, kšiltovkami, ale i tetováním, piercingem a nahým tělem.

Plné ruce práce má i režisér a umělecký šéf pražského Divadla Na Fidlovačce Juraj Deák, který naskočil do rozjetého projektu za Ondřeje Havelku. "Vždy vycházím z myšlenky díla a tou je pro mne v případě Cats téma promarněného života a možnosti dostat ještě jednu šanci," říká Deák.

V české verzi Cats se na scéně objeví Yvetta Blanarovičová, Daniela Šinkorová, Jan Révai, účast Václava Neckáře je stále v jednání.

(rh)

obsah | kultura - kultúra