Zemřel herec Jiří Kodet

Po dlouhé nemoci zemřel 25. června v Praze ve věku 67 let herec Jiří Kodet. Potvrdila to mluvčí činohry Národního divadla Kateřina Ondroušková. Kodet byl členem souboru více než deset let. Pohřeb bude organizovat Národní divadlo společně s hercovou rodinou. Jiří Kodet během své herecké kariéry objevil v desítkách rolí. Divácky známé postavy si v poslední době zahrál ve filmech Knoflíkáři nebo Pelíšky.

Kodet byl považován za herce s aristokratickou noblesou. Narodil se 6. prosince 1937 v Praze. Pocházel z dvě stě let starého hereckého rodu. Jeho pradědeček byl slavný ředitel plzeňského divadla Vendelín Budil, nemanželský syn herce a dramatika Josefa Jiřího Kolára, spoluzakladatele Národního divadla.

"Vždycky ho bavilo si na něco hrát, dělat velká gesta. To patří k jeho životu, ale málokdo to dokázal pochopit... To, že řval a bral ze stěny pušku, byly pózy, zástěrky velkého citu," prohlásila kdysi o svém otci jeho dcera Barbara Kodetová.

Jeho cesta k divadlu nebyla jednoduchá. Po emigraci nevlastního otce Jaroslava Juhana musel odejít z gymnázia. Jeho matku, herečku Jiřinu Steimarovou, vyhodili z Národního divadla, kde dlouhá léta působila. Kodet absolvoval jezdecké učiliště v Kladrubech a přihlášku na DAMU si podával jako ošetřovatel koní. Školu sice dokončil, nikdy ale nepřevzal diplom, protože nezískal zápočet z ruského jazyka.

Své herecké začátky prožil v Pardubicích. V roce 1963 si ho vzal Jan Kačer do Ostravy, odkud celý soubor přešel do Prahy, kde založili Činoherní klub. V tomto divadle zažil éru jeho největšího rozkvětu i pozvolného úpadku a zahrál si zde spoustu rolí: Jašu ve Višňovém sadu, Strýčka Váňu, Chlestakova v Revizorovi a další.

Po pětadvaceti letech, které v Činoherním klubu strávil odešel do Národního divadla, kam po celých čtyřicet let odmítal vstoupit. Ztvárnil zde řadu dalších krásných rolí, například v divadelních hrách Sbohem Sokrate, Bílý muž a rudá tvář, Na miskách vah.

Jiří Kodet si zahrál i v mnoha filmech, třebaže v sedmdesátých a osmdesátých letech měli na Barrandově u jeho jména poznámku, že smí hrát jen malé a záporné role. Ztělesňoval tak většinou různé mravně labilní floutky. "Připadal jsem si jak pěstěnej jelen, jednorožec, udržovanej odstrašující případ. Aby ukázali, jak buržoazní lidi vypadají".

Velké úspěchy zaznamenal Kodet v 90.letech díky spolupráci s mladými režiséry Petrem Zelenkou a Janem Hřebejkem. V roce 1998 obdržel za vedlejší roli v Knoflíkářích prestižního Českého lva. O dva roky později získal stejné ocenění za hlavní roli otce Krause, bývalého odbojáře, v Pelíšcích.

Loni herec obdržel od prezidenta Václava Klause Medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění. "Poslední měsíce a týdny jsem sledoval jeho statečný boj s těžkou chorobou a stále jsem věřil, že nad ní vyhraje. Jeho odchod považuji jak za velkou ztrátu pro českou kulturu, tak i za ztrátu svou osobní," uvedl Klaus. Kodet byl podruhé ženatý. S první manželkou Renatou Cihelkovou měli dceru Karolínu, s druhou manželkou výtvarnicí Soňou Murgašovou, kterou si vzal před 36 lety, dvě děti - syna Jana a dceru Barbaru (rovněž herečka Národního divadla).

V poslední době měl Jiří Kodet zdravotní problémy a život mu zkomplikovaly endoprotéza, zlomený krček a mozková příhoda.

(mp)

obsah | kultura - kultúra