Kollerovo U.F.O. pristálo v Kolíne nad Rýnom

Július Koller v Kolíne nad Rýnom pred bilbordom oznamujúcim jeho Lietaciu kultúrnu situáciu (U.F.O.) z roku 1983.

Slovenskí umelci Július Koller a Roman Ondák pokračujú v spolupráci, ktorá má viac podôb. V súčasnosti vystavujú na Bienále v Benátkach. Švajčiarsky kurátor pôsobiaci v parížskom Musee d'Art Moderne de la Ville Hans Ulrich Obrist si ich vybral pre projekt Utopia Station (Stanica utópia), ktorý je predstavený v benátskom Arsenale. Július Koller prezentuje inštaláciu Atlantis (U.F.O.), čo sa dotýka bájnej Atlantídy, a tým aj témy Benátok - Sen a konflikt. Roman Ondák zase išiel mimo stien Arsenale a pripravil Virtuálne múzeum súčasného umenia. Koncom júla sa pozícia mladšieho z nich - Romana Ondáka (1966) - zmenila na kurátorskú a Júliusa Kollera (1939) predstavuje na samostatnej výstave v prestížnom Kölnischer Kunstvereine v Kolíne nad Rýnom.

Výstava s názvom Univerzálne Futurologické Operácie je prvou samostatnou výstavou vôbec v obnovenom výstavnom priestore, ktorý vedie renomovaná rakúska kurátorka Kathrin Rhombergová. "Bola to zaujímavá skúsenosť," hovorí Július Koller, ktorý je priekopníkom konceptuálneho umenia na Slovensku. "Roman Ondák mal u seba celú dokumentáciu mojich projektov a výber skoncipoval podľa svojho pohľadu. On rozhodol, čo je dôležité v mojom vývoji a čo je prínosné pre súčasný umelecký svet. Samozrejme, o mnohých veciach sme diskutovali, ale s Romanovým výberom som spokojný."

Kolínska výstava Júliusa Kollera ponúka kompaktný výber, mapuje autorov vývoj od polovice šesťdesiatych rokov až po súčasnosť. Nachádzajú sa v ňom konceptuálne textové karty a kresby, manifesty, fotografie kultúrnych situácií a antihappeningov, koláže, projekty, autorské knihy, objekty, jeden antiobraz a fotografie U.F.O.-nautov. Roman Ondák pripravil labyrintový spôsob inštalácie. Divák sa prechádza pomedzi panely, ktoré mu postupne odkrývajú ďalšiu cestu. K rafinovaným hrám Kollera patrí napríklad aj prítomnosť pingpongového stola, ktorý je reinštaláciou z roku 1970 s názvom Pingpong klub. Počas vernisáže sa dalo si zahrať priamo s autorom. V priebehu výstavy, ktorá potrvá až do 21. septembra, si diváci môžu vyskúšať duel medzi sebou a stávajú sa tak súčasťou Kollerovho sveta. K výstave Júliusa Kollera vyšla aj reprezentatívna trojjazyčná monografia s názvom U.F.O., ktorú vydal Kunstverein a Tranzit a neskôr by sa mala objaviť aj na slovenskom trhu.

V pondelok 4. augusta sa Július Koller predstaví aj na Slovensku. V bratislavskej Galérii Linea na Drieňovej ulici bude mať o 17.00 h vernisáž výstavy s názvom Antiobrazy II - objekty od 60. rokov do súčasnosti.

ĽUDO PETRÁNSKY

obsah | kultura - kultúra