Taneční Konfrontace znovu v Praze

Podzimní kulturní dění v Praze patří již několik let pohybovému divadlu. Letos tomu není jinak. Po festivalu Čtyři dny okořeněném doprovodným programem Pražského Quadriennale se dnes rozběhne Mezinárodní festival nového tance Konfrontace.

Festival Konfrontace je pokračováním Festivalu tanečního divadla, založeného v roce 1996 Lenkou Flory. Letos se pod tímto názvem představí podruhé, ředitelkou je stále Lenka Flory, kurátorkou Táňa Langášková. Lenka Flory zakládala festival s myšlenkou dát prostor novým výrazným osobnostem taneční sféry. Konfrontace na tuto myšlenku kontinuálně navazuje - seznamuje veřejnost s novými styly současného tance se zaměřením na autorskou tvorbu. Jde o velmi záslužný počin, jelikož se tanečnímu umění u nás stále nevěnuje taková pozornost, jakou by si bezesporu zasloužilo.

Konfrontace nových talentů i uznávaných autorit

Konfrontace představí řadu nových talentů a osobitých tvůrců tanečního světa . Někteří z nich tu nebudou poprvé. Venezuelan David Zambrano, mistr improvizace, vystoupí v Česku poněkolikáté - naposledy sklidil velký úspěch spolu s německou představitelkou moderního tance Saschou Waltz v Dance Project II. v divadle Archa. Letos zatančí nejen své sólo, ale také v rámci dance talk show přizve své bývalé žáky Akrama Khana a Johna Jasperse, kteří vystoupí na festivalu se samostatnými choreografiemi. Brit Akram Khan, absolvent Academy of Indian Dance, spojuje tradiční indický tanec kathak s prvky současného tance a přivezl tři vlastní choreografie, v nichž je samozřejmě i tanečníkem.

Mezi dalšími účinkujícími jmenujme například polské taneční sdružení Dada von Bzdülöw Theatre z Gdaňsku, Martu Ládjánszki z Maďarska, Kanaďana Teda Robinsona - kromě sólového vystoupení nabídne duet s breakovým tanečníkem Ru- Padolskym odrážející protiklady dvou tanečních světů - Švýcařry Thomase Hauerta a Yanna Marussiche, Kanaďanku Sarah Chase.

Vyslovení vnitřních práv

Ze Slovenska nezávislí tanečníci duWa dance, tedy Jaro Viňarský a Tomáš Krivošík s duetem Vnútorné práva. Jde o střetnutí dvou výrazných osob, každý z nich přistupuje k tvorbě odlišným způsobem , ale oba se snaží zodpovědět si stejnou otázku: Proč prožíváme právě ty osobní příběhy, které prožíváme a ne jiné a jaký mají smysl pro naši existenci. Ke své tvorbě podotýkají: " Je pro nás důležitá improvizace, každé představení tak může být premiérou." Náplní Vnútorných práv je osobní výpověď nejen dvou tanečníků, ale především životních partnerů. Česko reprezentují Martin Vraný s představením Tam za rohem a absolventky Konzervatoře Duncan Centre Marta Trpišovská, Jana Hudečková a Petra Hauerová.

Dílny a semináře

Doprovodným programem Konfrontace 2002 jsou taneční dílny, které povedou světoví pedagogové, většina z nich na festivalu také vystoupí. Proběhne také kritický seminář s < >Maxem Wymanem a Susan Mertens- kanadskými divadelními a tanečními publicisty. Seminář je určen mladým tanečním kritikům, kterým chce nabídnout možnosti přenosu nonverbálního umění do slovní podoby.

Festival bude probíhat do 2. listopadu v prostorách Duncan Centre, divadla Komedie, divadla Minor, Roxy - NoD, HAMU a Divadelního ústavu.

FLASHNEWS

obsah | kultura - kultúra