Štefan Krasňanský organizuje v Londýně koncerty Čechov a Slovákov

Londýn, jedna zo svetových hudobných metropol, láka aj slovenských hudobníkov. Kto z našich muzikantov, vyrastajúcich na albumoch The Rolling Stones, Oasis alebo Blur, by si nechcel zahrať v kluboch, kde vystupovali legendy britskej hudby?

"Londýn je zázračným slovíčkom pre slovenských hudobníkov. Je to predsa mekka svetovej hudby. Vznikal tu rokenrol, punk, nová vlna, všetky trendy, ktoré po čase prišli aj k nám," hovorí Štefan Krasňanský, jeden zo šéfov agentúry Pishter Ltd., ktorá organizuje londýnske koncerty českých a slovenských hudobníkov.

"Predstavte si, že Richard Müller mal minulý rok koncert v Astorii, veľkom klube, kde mesiac predtým usporiadali The Rolling Stones vystúpenie pre svojich najvernejších fanúšikov," dodáva mladý organizátor, podľa ktorého pocit slovenského hudobníka v hlavnom meste Británie najlepšie vystihol Janko Kuric zo skupiny Vidiek: "Povedal, že koncert bol ako každý iný, ale keď si predstaví, že v zákulisí v šatni čúral do toho istého pisoára ako napríklad Sid Vicious, tak to mu pripadá neuveriteľné."

Spoločnosti sa od vlaňajška podarilo dotiahnuť do Británie okolo desať skupín a interpretov. Na samostatných koncertoch alebo v rámci večierkov pre slovenskú a českú komunitu v Candem Town Hall si v Londýne zahral Vidiek, Hex, Mňága a Žďorp, Richard Müller, No Name, Tublatanka, "slovenskí Beatles" The Backwards, IMT Smile, Lucie alebo Chinaski. V novembri tam na dvoch koncertoch vystúpil aj český bard Jaromír Nohavica.

Štefan Krasňaský a spol. plánujú na budúci rok zorganizovať trojdňový východoeurópsky festival. "Chceli by sme, aby bol multimediálny, s hudobnými filmami a koncertmi rôznych klubových skupín z krajín V 4 a Balkánu, vychádzajúcich z tradície alebo súčasných trendov tanečných kapiel a dídžejov. Radi by sme tam uvideli aj českú speváčku Radůzu alebo našu Janu Kirschnerovú."

Koncerty našich hviezd navštevuje prevažne slovenská a česká komunita. Keď pred rokom tam hral Vidiek, tak publikum tvorili au-pairky, študenti, emigranti alebo slovenskí a českí manažéri, pracujúci na Britských ostrovoch, ktorí chodili na koncerty prevažne z nostalgie za domovom.

"Dnes je to skôr o akejsi komunitnej súdržnosti. V Londýne je už toľko Slovákov, že sa toto mesto stáva pomaly väčším slovenským krajským mestom," dodáva Krasňanský. Podľa neho v poslednom čase začali na koncerty našich hudobníkov chodiť aj domáci: "Tretinu ľudí tvoria už cudzinci, ktorých doviedli ich slovenskí priatelia. Po vstupe Slovenska do Európskej únie začína stredná a východná Európa čoraz viac rezonovať v britských ušiach."

Hoci naši hudobníci ťažko prinesú do rokenrolu niečo nové a prevratné, Londýnčanom sa pozdáva istá exotika východoeurópskych skupín, ich cudzí jazyk a odlišná melodika. "Páčilo sa im, keď David Koller z Lucie spieval a zároveň hral aj na bubnoch, čo nie je typickým prvkom v rockovej hudbe. Okrem toho Koller pred koncertom odkázal pre britskú tlač:

"Príďte si vypočuť skupinu z východnej Európy, nakopneme vám prdel!," vysvetľuje slovenský organizátor.

PETER BÁLIK

obsah | kultura - kultúra