Slovensko-britské križovatky nápadov

Projekt Križovatky nápadov priviedol na svet British Council v Bratislave ako tvorivý dialóg dvoch kultúr. Výsledkom je výstava fotografií s názvom 3 + 3, ktorá je súčasťou festivalu Mesiac fotografie.

V priestoroch bývalej budovy Strednej umelecko-priemyselnej školy na Palisádoch v Bratislave bude do konca novembra, potom bude putovať po Slovensku a neskôr aj po Veľkej Británii. Križovatky nápadov zaviedli štyroch mladých slovenských fotografov do Veľkej Británie a troch britských autorov na Slovensko.

Robo Kočan, Silvia Sarapová s Martinom Varholíkom, Tomáš Agat Blonski, Nigel Davidson, Catriona Grantová a Lisa Davisová sa v lete vďaka štipendiu dôvernejšie zoznamovali s dovtedy neznámym terénom.

Najľahšiu cestu si zvolil Nigel Davidson. Zohnal si fotografie starej Bratislavy a porovnával ich so súčasnou podobou mesta. Catriona Grantová vníma Slovensko ako netradičné zátišia, rozprávajúce o neprítomných majiteľoch či užívateľoch intímnych i verejných priestorov.

Najdobrodružnejšiu výpravu do slovenskej duše podnikla Lisa Davisová. "Vybrala som si popradské sídlisko Juh, ktoré prezývajú Leopoldov. Cez deň je to nepríťažlivá betónová džungľa, odpudzujúca zrak. V noci však nudná architektúra ožíva. Za každým rozsvieteným oknom možno vytušiť stopy človeka a pestré ľudské príbehy," vysvetlila Davisová svoj program veľkorozmerných čiernobielych fotografií.

Autorský tandem Sarapová - Varholík rozpráva fotografickými diptychmi o živote mladých ľudí v Severnom Anglicku. Obrazové príbehy o škótskej každodennosti objavuje Tomáš Agat Blonski, ktorý priznáva: "Samotnú realitu nechcem meniť, zaujímajú ma pozostatky prírody vo svete človeka a stopy človeka v prírode."

Najpríťažlivejšou kolekciu projektu Križovatky nápadov sú fotografie Roba Kočana. "Nič som neinscenoval. Všetky magické bytosti som skutočne objavil v prírodných zátišiach hľadáčikom fotoaparátu. Sú to bytosti, ktoré nachádzam vo všetkom prapôvodnom. V prírode, ktorá nie je narušená človekom," povedal Kočan o bizarných obrazoch Bytosti starého Glamorganu.

Pod šifrou 3 + 3 sa skrýva výstava, ktorej návštevu rozhodne neoľutujete.

JENA OPOLDUSOVÁ

obsah | kultura - kultúra