Krtek i jeho tvůrce Zdeněk Miler slaví narozeniny

Svou nejslavnější postavičku, krtka, nakreslil Zdeněk Miler před padesáti lety. "Pamatuji si to jako dneska: udělal jsem mu tenkrát červenou kšiltovku, ale on si řekl raději o lopatku," vzpomíná výtvarník. Narozeniny však slaví dvoje: Milerovi je dnes pětaosmdesát.

Kladenský rodák prožil válku ve Zlíně, kde se rodily základy české animované školy, takže po návratu do Prahy už měl vedle ostatních studentů náskok. Animoval figurky Jiřího Trnky, pro jehož příští studio Bratři v triku namaloval Miler logo: tři kudrnaté kluky v námořnických tričkách. Dostal za ně týden volna.

První samostatný film podle pohádky Jiřího Wolkera O milionáři, který ukradl slunce se prosadil na benátském festivalu, pak přišly Červená karkulka, Kubula a Kuba Kubikula, Měsíční pohádka, epizody se štěňátkem. Ale hlavně krtek (1956), jenž měl podle zadání "srozumitelně osvětlil malým divákům technologii průmyslové výroby látek". Jenže Miler stroje vynechal a natočil příběh Jak krtek ke kalhotkám přišel.

Tehdy ještě malý černý hrdina mluvil, ale roku 1963 se vrátil v epizodě Krtek a autíčko už beze slov, jen s pár citoslovci. "To jsou hlasové záznamymých dvou malých dcer," prozradil Miler. Následoval celosvětově proslulý seriál Krtek a raketa, Krtek a transistor, Krtek a televizor... Zahraniční stanice se svými žádostmi o další díly zasloužily o českého krtka.

Ani za padesát let nezestárl. "Naopak omládl. Když jsem dělal prvního krtka, dlouhý nos ho dělal starším. Tak jsme ho zkrátili. Zmizel ocásek, přibyly vlásky. Já bych z něj chtěl mít pořád kluka," vyznává se Miler. Krtek na videokazetách a DVD, ale i na textilu, porcelánu, krtek plyšový, v knížkách, omalovánkách - z animovaného hrdiny se stala též úspěšná obchodní značka. Současně se postavička objevuje na charitativních akcích, Milerův "vláček štěstí a naděje" nyní rozšířil nabídku trojrozměrných pohlednic Konta Bariéry, které pomáhá zdravotně postiženým dětem.

Oslavy jubilea výtvarníka a jeho postavičky si vzala na starost společnost Země pohádek. V Praze, Brně a v Plzni uspořádá výstavy, o krtkovi a jeho historii vyjde obrazová kniha, která připomene i další Milerovy figurky - cvrčka, štěňátko, vrabčáka. Krtek dostane vlastní internetové stránky, bude mu patřit speciální číslo časopisu Země pohádek a ve zvláštním filmovém pásmu se vrátí také do kin.

MIRKA SPÁČILOVÁ

obsah | kultura - kultúra