Schieleho obraz Krumlova v dražbě za 7 miliónů liber

Obraz Českého Krumlova z roku 1916 od rakouského malíře Egona Schieleho půjde dnes v londýnské aukční síni Sotheby´s do dražby za 7 miliónů liber (cca 301 miliónů korun). Malba byla v roce 1938 nacisty zkonfiskována židovským majitelům. Těm byla navrácena na konci minulého roku.

Český Krumlov byl rodným městem matky Egona Schieleho, Marie Soukupové. Sám malíř v něm žil, maloval a bouřil veřejné mínění relativně dlouhou dobu svého krátkého života - zemřel v osmadvaceti letech na španělskou chřipku. Město na něj nezapomnělo a v renesančním domě v Široké ulici mu zřídilo muzeum Egon Schiele Art Centrum.

Obraz, který bude v Londýně dražen, je podle britské BBC pohled na město a na řeku Vltavu nazvaný Stadt und Fluss (Město a řeka). Hodnota obrazů Egona Schieleho, který zemřel v roce 1918, v poslední dekádě stále stoupá. Před deseti lety bylo jedno umělcovo plátno v New Yorku prodáno za 9 miliónů dolarů (cca 270 miliónů korun). Aukční síň Sotheby´s před dvěma lety vydražila jeden Schieleho raný portrét za 7,7 miliónů liber (cca 331,1 miliónů korun).

Obraz Stadt und Fluss zabavilo Gestapo v roce 1938 z vídeňského domu manželů Hellmannových. O čtyři roky později byl prodán na aukci ve Vídni jednomu sběrateli z Berlína, který poté celou svoji sbírku v roce 1953 odprodal městu Linci. Městské muzeum v Linci nemělo tušení, že je obraz konfiskátem, a proto se jen nesnažilo dědicům původních majitelů vrátit. To učinili posléze představitelé města.

NOVINKY

obsah | kultura - kultúra