Od fantazie ke kreativní geometrii

Umělecké centrum Egona Schieleho v Českém Krumlově otevřelo v pátek čtyři nové výstavy. Ve spolupráci s německými a rakouskými odborníky byla připravena obsáhlá retrospektiva Alfreda Kubina (1887-1959), litoměřického rodáka, který se v Mnichově stal vedle Kandinského a Marka členem proslulé skupiny Der blaue Reiter. Jeho fantaskní grafiky a kresby plné úzkostných vizí předčí i nejsmělejší představy Salvadora Dalího. Příprava výstavy probíhala několik let a byly na ni svezeny stovky uměleckých děl ze státních i soukromých sbírek, zejména z Vídně, Prahy, Lince a Mnichova.

Vedle Kubina Hlaváče a Kolářová

S Kubinem se skvěle doplňuje výstava předčasně zemřelého Karla Hlaváčka (1874 -1898), kterého většina zná spíše jako talentovaného básníka. Expozice však ukazuje, že byl stejně vynikajícím grafikem a kreslířem. Svým výtvarným i literárním odkazem náleží k nejvýznamnějším českým představitelům symbolismu a dekadence konce 19. století. Dvě další výstavy jsou věnované současnému umění.

Obsáhlý soubor přibližuje tvorbu Běly Kolářové, dlouholeté životní družky Jiřího Koláře. Z vystavených děl zaujmou především její nápadité koláže a experimenty s fotografií.

Skvělý Kolíbal

K vrcholům výstavní série Schieleho centra patří vedle Kubina skvěle připravená retrospektiva Stanislava Kolíbala, která naznačuje umělcův výtvarný vývoj od expresivních kreseb 40. let až po rozměrné geometrické konstrukce z doby nedávné.

"Umění bez geometrie není ničím," tak zněla poučka stavitelů katedrál, která se stala i životním krédem tohoto umělce, jehož sochu Stůl si v 60. letech vybralo americké Guggenheimovo muzeum na výstavu Sochařství dvaceti národů.

Kolíbalův talent je všestranný, od kreseb - obrazů, přes užitou grafiku až po výstavnictví a monumentální sochařství, což expozice naznačuje nejen výběrem exponátů, ale i skvělou instalací.

Všechny čtyři výstavy, které jsou otevřené do 2. května, doprovází obsáhlé katalogy, které vydalo Umělecké centrum Egona Schieleho ve spolupráci s pražským nakladatelstvím Arbor vitae.

PETER KOVÁČ

obsah | kultura - kultúra