Kühnův sbor slaví sedmdesátku

Kühnův dětský sbor -- Kouzelný svět dětí v opeře, to je název výstavy k 70. výročí založení známého dětského sboru a 65. sezóně jeho trvalé spolupráce s operou pražského Národního divadla. Výstavu je možné navštívit na I. galerii historické budovy ND až do konce kalendářního roku.

Expozice čerpá především z fotografických fondů archívu ND a archívu sboru. Slovem i obrazem připomíná vznik sboru a první spolupráci s operou ND v roce 1936. Oživuje paměť zdůrazněním účasti Kühnova sboru v operách, kde jsou dětské hlasy nezastupitelné -- Jakobín, Carmen, Tosca, Bohéma a další, z novějších například Brouk Pytlík Evžena Zámečníka. Mimo pozornost nezůstala ani účast sboru na festivalech, např. v Lišce Bystroušce v italském Spoletu, ale i koncertní vystoupení v Rudolfinu, Carnegie Hall a jinde. Doplněna je výstava ukázkami dětských kostýmů. Připomíná i některé členy opery ND, kteří v Kühnově sboru začínali, i když se ne vždy stali zpěváky. Hudební školou sboru prošli i současný ředitel ND Daniel Dvořák nebo dirigent Jiří Bělohlávek.

Namísto dětského sboru nedorostlí dospělí

Do oper jsou dětské postavy předepisovány od dřevního věku, v Čechách ale bývaly až do 30. let obsazováni do těchto rolí zpěváci menšího vzrůstu z operního sboru. Absenci kvalitního dětského sborového tělesa pociťoval až Václav Talich, proto navázal spolupráci s tehdy novým dětským sborem Radiojournalu. Založil ho v roce 1932 Jan Kühn. Inspirován italskou tradicí vytvořil Kühn v krátké době kvalitní dětský sbor evropského významu. V současné době je spolupráce Kühnova sboru násobena faktem, že ND poskytlo pěveckému tělesu postiženému povodní dočasné útočiště.

JIŘÍ P. KŘÍŽ, FLASHNEWS

obsah | kultura - kultúra