Tanečnice z košickej skupiny Speedy vybojovali titul majsteriek sveta

Kráľovné hip-hopu. Kamarátky Pamela Petická z Košíc a Gabriela Nemcová z Čane sa stali tento víkend na šampionáte v Nemecku majsterkami sveta. Boli najlepšie zo sedemdesiatich párov. Za obrovským úspechom sú však hodiny driny a nacvičovania náročnej choreografie.

Dievčatá sa hip-hopu venujú vyše dva roky. "Predtým som tancovala spoločenské tance. Veľmi ma však nebavili, a tak som sa dala na hip-hop," hovorí Pamela, ktorá si svetový primát pripisuje k tohtoročnému prvenstvu z majstrovstiev Slovenska. U Gabiky to bolo podobné: "V umeleckej škole som navštevovala moderné tance. Od nich bolo k hip-hopu blízko." Obe sa venujú tréningu dvakrát po dve hodiny týždenne. "Pred súťažami je to však každý deň, a to aj cez víkendy," zhodujú sa kamarátky, ktoré si na vystúpenie obliekajú široké nohavice, dlhé tričká a šiltovky.

V Nemecku na majstrovstvách sveta strávili takmer týždeň. "Celý sme ho pretancovali. Majsterkami sme sa stali ako pár, ale tancovali sme aj s ostatnými dievčatami v skupine. Aj tam sme boli zo Slovenska najúspešnejšie," hovoria kamarátky z košického tanečného súboru Speedy. V nemeckom meste Brémy bola atmosféra podľa dievčat fantastická: "Bolo to bombové! Od tanca cez oblečenie až po ľudí." Z ich úspechu sú nadšení aj spolužiaci a učitelia. Obom tolerujú neúčasť na vyučovaní, keď idú na súťaže. "Držia nám palce," tvrdia dievčatá, ktoré majú v škole najradšej - ako inak - telesnú výchovu a obe sa zhodli aj na ich tanečnom vzore: "Určite je to miliónová tanečnica Melánia Kasenčáková."

NOVÝ ČAS

obsah | kultura - kultúra