Festival festivalov nových médií

Umenie z celého sveta v oblasti nových médií predstaví medzinárodná konferencia a podujatia v rámci New Media Nation: Festivalu festivalov, ktorý sa začne v Bratislave vo štvrtok 20. februára. V Českom centre počas troch dní zástupcovia dvanástich svetových festivalov nových médií predstavia súčasné trendy využitia multimédií v umeleckej a kultúrnej praxi.

Ako informoval autor koncepcie Juraj Čarný, témami budú nové médiá vo verejnom priestore, interaktívne umenie a aktivizmus. Úlohou festivalu je vzbudiť záujem verejnosti o tento typ umenia, vo svete oveľa známejšieho, než je na Slovensku. Sprievodným programom bude projekcia nových slovenských digitálnych filmov v kine Mladosť vrátane premiéry experimentálneho filmu Branislava Špačka Mirror Hall. V piatok sa účastníci Festivalu festivalov zúčastnia na vernisáži Ivora Diosiho v galérii Buryzone a párty s audiovizuálnym programom v klube Spojka.

Na festivale, ktorý sa uskutoční ako záverečný projekt bratislavskej galérie Buryzone New Media Nation, vystúpi aj fínsky multimediálny umelec Juha Huuskonnen, poľský riaditeľ festivalu WRO Piotr Krajewski, kurátorka z holandského Media Art Institute Annet Dekkerová či Edward A. Marszewski a Treborcholz z USA.

(r)

obsah | kultura - kultúra