Začal sa festival o menšinách

Včera sa začal tretí ročník nesúťažnej prehliadky filmov s tematikou menšín Minority film festival 2005. Prináša najrôznejšie príklady toho, ako sa kinematografia vyrovnáva s otázkou menšín, spolužitia a tolerancie. Snaží sa niektoré témy odtabuizovať a vyvolať zamyslenie a diskusiu.

Tretí ročník sa zameral predovšetkým na celovečerné hrané a dokumentárne filmy. Prevláda v nich téma zdravotne postihnutých detí. Pod označením Menšiny vo svetovom hranom filme si diváci môžu pozrieť filmové hity ako Exil Tonyho Gatlifa (2004) odmenený na festivale v Cannes Cenou za réžiu, či Môj učiteľ Ibrahim (2003) s Omarom Sharifom v hlavnej role, za ktorú získal francúzsku národnú cenu Césara. Do prehliadky je zaradený film z produkcie HBO Normálny, vyznamenaný cenou EMMY. Na filmovom festivale v Benátkach zasa bola ocenená komediálna dráma zo súčasnej kurdskej dediny v Arménsku - Vodka Lemon.

Menšiny v slovenskom hranom filme pripomenú klasické slovenské filmy režiséra Petra Solana A pobežím až na kraj sveta (1979) a Boxer a smrť (1962), ako aj film Pavla Gejdoša Sýkorka (1989).

Na programe je aj pásmo dokumentárnych filmov americkej televízie ABC o tom, ako zvieratá pomáhajú zdravotne postihnutým ľuďom Working Animals.

Súčasťou festivalu budú sprievodné podujatia, najmä tradičné a bratislavskou verejnosťou obľúbené koncerty hudobných skupín, orientovaných na menšinové žánre. V sobotu zahrá citarová kapela BASTYA a v nedeľu rómska kapela Lacho Drom. Koncerty sa budú konať pred kinom Mladosť na Hviezdoslavovom námestí vždy o 16.00 h. Za účasti verejnosti, politikov, sociológov, predstaviteľov menšín a novinárov sa v sobotu o 11. 00 h uskutoční v kine Mladosť diskusia na tému My a tí druhí. Všetky premietania sa budú konať v bratislavských kinách Mladosť a Tatra, vstup je zdarma.

Prehliadku v nedeľu uzavrie nový slovenský celovečerný dokumentárny film Jara Vojteka My zdes o Slovákoch, ktorí po návrate zo svojej ruskej domoviny hľadajú domov na Slovensku.

(kul)

obsah | kultura - kultúra