Menzel začne točit Hrabala

O víkendu se vrátil z Berlína režisér Jiří Menzel. Po jednání s producenty filmu je už jasné, že 9. března začne v Praze natáčet film podle literární předlohy Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále.

"Máme plán natáčení, scénář je hotov, téměř hotové je i obsazení, lokace nalezeny a je rozhodnuto o jejich využití, stavíme dekorace, chystáme muziku," říká Jiří Menzel. "Vůz se rozjel a taxametr už běží dávno."

Podle režiséra všechno jde, jak má, žádné problémy se zatím neobjevily. "Bylo výhodné, že jsem měl dost času na napsání scénáře. Hrabalův román je dost složitý a já se neustále k panu Hrabalovi vracel a neustále se s ním radil, tak, jak jsme to měli ve zvyku, když ještě žil." První impuls k realizaci filmu přišel předloni v říjnu, Menzel měl tedy šestnáct měsíců na přípravu. "Snad to není přenošené," dává najevo svou obvyklou skepsi režisér a dodává: "Jsem rád, že mám konečně důstojnou práci. "

Přesné obsazení režisér Menzel zveřejní na zítřejší tiskové konferenci, je však zřejmé, že kromě tuzemských herců budou do rolí obsazeni i umělci zahraniční. Jak Jiří Menzel upozorňuje, ve filmu Obsluhoval jsem anglického krále je mnoho postav, ale žádné velké, výrazně hlavní. Obsazení rolí je ovšem věc zásadní, Menzel při rozhodování dbá na to, aby to byli herci spříznění pohledem na svět a aby měli charisma: "Obsadil jsem herce, se kterými jsem už dávno toužil pracovat, kteří jsou blízcí mému srdci."

Dlouho očekávaný film, jehož realizaci zkomplikovaly peripetie s autorskými právy (původně měl film natáčet Karel Kachyňa...), začíná Jiří Menzel točit přesně čtyřicet let poté, co vznikl jeho oscarový snímek Ostře sledované vlaky. "Tehdy jsem měl štěstí, dnes by se asi takový film ani netočil, byl by drahý a málo efektní," říká Menzel.

Přesto se Ostře sledované vlaky neustále připomínají na nejrůznějších přehlídkách ve světě a lidé na ně chodí. "Jsou to filmoví fajnšmekři, v našich kinech by asi tenhle film lidi už nezajímal. Ale je pravda, že v Paříži jsem nedávno zažil docela mladé publikum, které Vlaky viditelně zasáhly. Těšilo mě to, vždyť ten film je starší než oni. Snad tedy má co říct a snad má co říci i Bohumil Hrabal. Například letí v Polsku i v Maďarsku, jeho loňskému výročí tam věnovali hodně prostoru. Na rozdíl od nás - tady Hrabalovo výročí proběhlo téměř bez povšimnutí."

MARTA ŠVAGROVÁ

obsah | kultura - kultúra