Jiří Menzel sklízí ovace v Sofii

Přeplněný sál Státního divadla satiry Aleka Konstantinova v Sofii nadšeně ocenil práci českého režiséra Jiřího Menzela, který po 2 letech opět zavítal do hlavního města Bulharska, aby s místními herci připravil premiéru komedie o dvou dějstvích "Kdes to byl(a) v noci" Alana Ayckbourna. a Moliérovu hru "Zdravý nemocný". Již od roku 2001 úspěšně běží v tomtéž divadle Menzelem režírovaná hra "Večeře pro blbce" od Francise Webera a "Bez roucha" M. Frayna.

O tom, jak je Jiří Menzel v Bulharsku populární, svědčí i reklamní plakáty, které honosně nesou jméno Jiřího Menzela. Obě premiéry sledovalo přeplněné hlediště, v němž nechyběly významné osobnosti místní politiky a kultury. Jiří Menzl dnes patří bezesporu k nejpopulárnějším Čechům v Bulharsku. Po skončení Molierova Lakomce pozdravili herce velvyslanci obou zemí Martin Tomov a Petr Dokládal. Ve foyer tekl havlíčkobrodský Rebel.

Premiéry Menzelem nastudovaných her se konají v předvečer české oficiální vládní návštěvy vedené předsedou vlády České republiky Vladimírem Špidlou.

(mp)

obsah | kultura - kultúra