Mesiac česko-slovenskej vzájomnosti v Prahe

Slovenský inštitút v Prahe každoročne pripravuje hlavné akcie Mesiaca česko-slovenskej kultúrnej vzájomnosti. Na slávnostnom otvorení dnes zaznie koncert Leoš Janáček 2004 (pri príležitosti 150. výročia narodenia významného českého skladateľa).

Súčasťou akcie bude aj vernisáž výtvarno-historicko-dokumentačnej výstavy Inscenácie Jozefa Gregora Tajovského na domácich javiskách, ktorú pripravil Divadelný ústav. K oslavám výročí možno priradiť aj literárne podujatie Z nedele a iných dní pri príležitosti blížiacej sa storočnice slovenského básnika Laca Novomeského. Jeho poézia bude znieť nielen v slovenčine, ale aj v českých prekladoch v interpretácii slovenských a českých hercov Richarda Stankeho (v úlohe básnika), Márie Kráľovičovej, Jana Langmajera a ďalších.

Z prezentácie slovenskej kinematografie to bude dvojdňová retrospektíva režiséra Martina Šulíka v koncepcii českého filmového historika Jana Lukeša. V Galérii Slovenského inštitútu bude sprístupnená výstava Obraz a slovo, spoločný projekt slovenského výtvarného umelca Rudolfa Filu a českého filozofa Miroslava Petříčka v kurátorskej koncepcii Petra Michaloviča.

V novom programe Hovory: Lasica - Stránský sa predstavia osobnosti slovenskej a českej kultúry, pričom partnerom Milana Lasicu bude český spisovateľ Jiří Stránský (okrem iného autor českého televízneho seriálu Zdivočená krajina). Zásadnou akciou česko-slovenskej vzájomnosti bude celodenný seminár venovaný 10. výročiu univerzitnej slovakistiky v Prahe, o ktorej vznik sa zaslúžil slovenský minister kultúry Rudolf Chmel.

Jeden z večerov mesiaca bude venovaný Mariánovi Labudovi, ktorý presne v deň výročia vzniku prvej Československej republiky oslávi šesťdesiate narodeniny. Slávnostný záver podujatia bude už ako tradične v Divadle pod Palmovkou, kde vystúpi Divadlo Andreja Bagara v Nitre s inscenáciou hry českého dramatika Milana Uhdeho Vyberač.

SME

obsah | kultura - kultúra