MMF Karlovy Vary se blíží

4. - 13. července

MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽ CELOVEČERNÍCH HRANÝCH FILMŮ

Do soutěže jsou zařazeny pouze filmy vyrobené po 1. lednu 2001, které zatím nebyly uvedeny v soutěži jiných mezinárodních festivalů; úplný seznam soutěžních filmů bude zveřejněn 14 dní před zahájením festivalu. Českou republiku budou zastupovat snímky Rok ďábla režiséra Petra Zelenky a Smradi režiséra Zdeňka Tyce.

MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽ CELO VEČERNÍCH A KRÁTKÝCH DOKUMENTÁRNÍCH FILMŮ

Soutěž je rozdělena na dvě části: snímky do třiceti a nad třicet minut.

HORIZONTY

Divácky atraktivní filmy, které vzbudily v minulé sezóně v zahraničí mimořádnou pozornost. V předpremiéře budou uvedeny také snímky zakoupené do naší distribuce. Lost In La Mancha režie: Keith Fulton, Louis Pepe (Velká Británie) Elling režie: Petter Naess (Norsko) Festival v Cannes režie: Henry Jaglom (USA) Hotel režie: Mike Figgis (Velká Británie)

HORIZONTY - OCENĚNÉ FILMY

Filmy vyznamenané v poslední době v soutěžích mezinárodních filmových festivalů. Monsoon Wedding režie: Mira Nair (Indie) In fiecare zi Dumnezeu ne saruta pe gura režie: Sinisa Dragin (Rumunsko) Monster´s Ball režie: Marc Forster (USA) Láska na grilu režie: Andreas Dresen (Německo) Psí dny režie: Ulrich Seidl (Rakousko)

JINÝ POHLED

Snímky experimentující po stránce obsahové i formální spolu s filmy přibližujícími neznámé kinematografie a nevšední autorský a produkční přístup. Chen Mo he Meiting režie: Liu Hao (Čína) Japón režie: Carlos Reygadas (Mexiko) Šudžjo režie: Eidži Okuda (Japonsko) This is Not a Love Song režie: Bille Eltringham (Velká Británie) A ni ryba, ani rak režie: Matthias Keilich (Německo)

FÓRUM NEZÁVISLÝCH

Ukázky ze světa nezávislého filmu, americké filmy, úspěšně uvedené na festivalu v Sundance, představení nové generace čínských filmařů tvořících mimo oficiální struktury, doplnění loňské přehlídky "argentinské nové vlny" dalšími tituly a jmény.

NA VÝCHOD OD ZÁPADU

Tato sekce má snahu mapovat současnou filmovou produkci zejména ze zemí střední a východní Evropy, ale i států na území bývalého Sovětského svazu. Vedle nových filmů z Ruska, Maďarska či Polska (včetně nejnovějšího díla polského režiséra Krzysztofa Zanussiho) budou v této sekci uvedeny také snímky z poměrně neznámých kinematografií.

Čechovskije motivy
režie: Kira Muratovová (Ukrajina) Altyn Kyrghol režie: Marat Sarulu (Kyrgyzstán) Sestry režie: Sergej Bodrov ml. (Rusko)

ČESKÉ FILMY

Přehlídka českých filmů natočených v uplynulém roce.

STUDENTSKÉ FILMY

Aktuální tvorba filmových škol.

RETROSPEKTIVY JOHAN VAN DER KEUKEN

Poslední představitel silného hnutí nizozemského dokumentárního filmu, ke kterému patřily takové osobnosti jako Bert Haanstra nebo Joris Ivens. V průběhu čtyřiceti let natočil více než 50 filmů a vydal řadu fotografických publikací.

Beppie (1965) Bewogen koper (1993) Big Ben/Ben Webster in Europe (1967) De grote vakantie (2000) De nieuwe ijstijd (1974) De platte jungle (1978) Even stilte (196 0) Face Value (1991) Herman Slobbe/Blind kind 2 (196 6) Het leesplankje (1973) Hetoog boven de put (198 8) Lucebert, tijd en afscheid (199 4) Onvoltooid Tegenwoordig (2002) To Sang Fotostudio (1997) Vakantie van de filmer (1974)

KIM KI-DU

K Poprvé v Evropě představí tento korejský tvůrce osobně kompletní retrospektivu všech svých sedmi dosud natočených filmů; přehlídka volně navazuje na loňskou úspěšnou retrospektivu současné korejské kinematografie.

Adresát neznámý (2001)Divá zvěř(1997) Drsňák (2001) Krokodýl (199 6) Ostrov (2000) Ptačí klec (199 8) Skutečná fikce (2000)

NOVÝ BRAZILSKÝ DOKUMENT

Každý z dokumentů je jiný jak svým stylem, tak přístupem k tématu, tak autorovým pohledem na svět. Jejich variabilita a kvalita přesně vystihují boom současné brazilské dokumentaristické tvorby.

MAGHREB NA PŘELOMU TISÍCILETÍ

Život v bývalých francouzských koloniích v severní Africe a život přistěhovalců ve Francii mapují filmy nové generace tvůrců z Alžírska, Maroka a Tuniska.

POCTA JEANOVI-MARKU BARROVI

Francouzský herec a režisér, který byl loni hostem festivalu, se do Karlových Varů letos vrátí jako jeden z členů hlavní poroty. Při této příležitosti nabídne festival divákům kompletní trilogii filmů o svobodě, které Barr režíroval: Milenci, To je mé tělo a nejnovější Blažené bytosti.

POCTA VLASTIMILU BRODSKÉMU

Připomenutí mimořádného hereckého talentu českého herce uvedením dvou filmů z jeho bohaté filmografie: německý film Jakub lhář, ve kterém mu hlavní role vynesla i mezinárodní uznání v podobě ceny za nejlepší herecký výkon na Berlinale 1975, a jeho poslední snímek - Babí léto.

HOTEL THERMAL (pokladna)

I. P. Pavlova 11 Velký sál 11 47 sedadel, dolby slavnostní zahájení a zakončení festivalu, soutěž hraných filmů, divácky atraktivní snímky a distribuční předpremiéry Malý sál 243 sedadel, dolby soutěž dokumentárních filmů, české filmy, retrospektiva režiséra Johana van der Keukena, Variety Critics´ Choice Kinosál A 82 sedadel novinářské projekce Kinosál B 82 sedadel tvorba filmových škol, zvláštní videoprojekce Kinosál C 82 sedadel opakování soutěže hraných filmů, opakování dokumentární soutěže

Kongresový sál

200 sedadel, dolby retrospektiva režiséra Kim Ki-duka, retrospektiva režiséra Johana van der Keukena, retrospektiva brazilských dokumentů, jiný pohled

ČAS

T. G. Masaryka 3, 325 sedadel, dolby Fórum nezávislých

DRAHOMÍRA (pokladna)

Vítězná 48, 134 sedadel opakování dokumentární soutěže, opakování Variety Critics´ Choice, opakování retrospektiv

BRISTOL

Sadová 19, 16 9 sedadel Na východ od Západu

MĚSTSKÉ DIVADLO (pokladna)

Divadelní nám. 2, 347 sedadel české filmy, retrospektiva Maghreb, divácky atraktivní snímky

RICHMOND (pokladna)

Slovenská 3, 200 sedadel opakování Jiný pohled, opakování Horizonty, opakování Fórum nezávislých

IMPERIAL (pokladna)

Libušina 18, 176 sedadel opakování soutěž, opakování horizonty a horizonty - oceněné filmy

GH PUPP (pokladna)

Mírové nám. 2, 416 sedadel, dolby distribuční předpremiéry, divácky atraktivní snímky z Horizontů

DIVADLO HUSOVKA

Husovo nám. 2, 11 6 sedadel opakování retrospektiv

VSTUPENKY

Návštěvníci MFF Karlovy Vary mají možnost vyřídit si za zvýhodněnou cenu akreditaci, na kterou si mohou vyzvednout denně čtyři vstupenky (pokud si vyřídíte akreditaci do 14. června 2002, máte nárok na pět vstupenek) na všechna veřejně přístupná festivalová představení. Vstupenky je možné si také zakoupit v běžném prodeji. Vstupenky jsou prodávány i vydávány na daný den a den následující.

CENA VSTUPENEK

Bez akreditace Normální vstupné: 65 Kč Studenti, důchodci, ZTP, vojáci základní služby a vykonavatelé civilní služby: 50 Kč S akreditací: Vstupenky vyzvednuté na akreditaci jsou zdarma; akreditace umožňuje vstup do kinosálů, pokud nejsou pět minut před začátkem představení plně obsazeny diváky se vstupenkami, vstup na tiskové konference, pokud není stan plně obsazen novináři, vstup do dalších festivalových prostorů, které jsou označeny barvou vaší akreditace.

CENY AKREDITACÍ

Studentská akreditace 1 den - 15 0 Kč, 3 dny - 300 Kč, 5 dnů - 400 Kč, celý festival - 700 Kč Divácká akreditace 1 den - 200 Kč, 3 dny - 400 Kč, 5 dnů - 600 Kč, celý festival - 1000 Kč Filmoví profesionálové 1 den - 250 Kč, 3 dny - 500 Kč, 5 dnů - 700 Kč, celý festival - 1200 Kč

AKREDITACE

Akreditovat se můžete: on-line od 15. dubna do posledního dne festivalu na webových stránkách karlovarského festivalu (formuláře odeslané po 14. červnu se budou vyřizovat až v Karlových Varech). osobně v Praze (Panská 1, 1. patro) od 1. května do 14. června v pracovních dnech od 13.00 do 18.00, v Karlových Varech (akreditační středisko v přízemí hotelu Thermal) od 3. do 13. července. písemně od 15. dubna do 14. června zašlete poštou nebo faxem vyplněný formulář spolu s ostatními doklady na pražskou adresu sídla festivalu. Podmínky k získání akreditace: Správně vyplněný akreditační formulář, fotografie (pouze v případě, že jste ještě nebyli jakkoli akreditováni v letech 19 97-2001), uhrazený akreditační poplatek (poplatek je možné zaplatit osobně v pražské kanceláři nebo předložit či zaslat doklad o zaplacení bankovním převodem, poštovní poukázkou). Vyzvednutí akreditace: Karty se budou vydávat v akreditačním středisku v přízemí hotelu Thermal v Karlových Varech od 3. července. Za ztrátu karty a vyrobení duplikátu se účtuje 100 Kč! Akreditace je nepřenosná!

UBYTOVÁNÍ

Hotely: Oficiální agenturou Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary je Good Bed Agency (www.goodbed.cz), Kříženeckého nám. 322, 152 00 - Praha 5, tel.: 02 670 73 45 6, fax: 02 6707 34 63, e-mail: jena@goodbed.cz nebo petra@goodbed.cz Stanové městečk o Na stadiónu AC Start Karlovy Vary (10 minut chůze od centra města) bude zřízeno stanové městečko - 50 Kč na osobu a noc ve vlastním stanu; k dispozici 24 hodin denně recepce, restaurace, bufet a úschovna zavazadel. Stadión AC Start Karlovy Vary, Západní 178 1, Karlovy Vary 36 0 01, tel. a fax: 017/322 25 89, mobil: 06 0 8 50 20 10,

KONTAKTY

Film Servis Festival Karlovy Vary, Panská 1, (1. patro), 11 0 00 - Praha 1, tel.: 02 24 23 54 12, 02 21 41 10 21, fax: 02 24 23 34 08, 02 24 23 95 78

www.mffkv.cz

REFLEX

obsah | kultura - kultúra