Matej Mináč bojuje o americkou Emmy

Dokument Mateje Mináče o britském zachránci českých dětí Nicholas Winton: Síla lidskosti se dočkal nominace na americkou Emmy, televizní obdobu Oscarů, za stanici HBO/Cinemax, která jej loni vysílala v upravené americké verzi.

Mináčův dokument má úspěch i čtyři roky po svém vzniku. Tehdy vyhrál mezinárodní televizní cenu Emmy jako nejlepší neamerický dokument, nyní je znovu za upravenou americkou verzi. A souběžně už vzniká jeho pokračování.

Režisér se těší na finále dokumentárních Emmy 25. září. "Ale beru to především jako poděkování panu Wintonovi za jeho čin, o němž léta skromně mlčel," dodal. Teď je Wintonovi devadesát sedm let, královna ho povýšila do šlechtického stavu, Bílý dům pro něj chystá prezidentskou medaili. Hlavně však příběh muže, který před nástupem nacistů dokázal z Prahy odvézt k náhradním britským rodinám sedm set ohrožených dětí židovského původu, obletěl celý svět včetně škol.

"Právě kvůli reakcím mladých točíme pokračování, dokument Nickyho rodina," líčí Mináč. Jeho aktéry jsou sami studenti z různých zemí pátrající po dalších "Wintonových dětech", jak si zachránění říkají. Jedno z nich, kanadský reportér Joe Schlesinger, doprovodí film komentářem.

Souběžně dokument zmapuje nynější hrdinův život. "Už jsme strávili s kamerou týden u něj doma a jednáme s osobnostmi, které by se k Wintonovu činu vyslovily, s princem Charlesem, hercem Jeremym Ironsem a spisovatelkou J. K. Rowlingovou," slibuje Mináč.

V prosinci 2007 počítá s premiérou, na niž chystají tvůrci obdobné překvapení, jaké Winton zažil v pořadu BBC, kde v sále k ovacím povstaly již dospělé "jeho" děti. Také nyní mu studenti představí nově objevené pamětníky, jimž zachránil život, a ve finále mu sborově zazpívají píseň, kterou už nacvičují. Po světě se k ní připojí stovky studentských hlasů.

Mináč už podle Wintonova osudu natočil i hraný film Všichni moji blízcí a chystá také hranou Anglickou rapsodii o touze jednoho z Wintonových dětí po dráze klavíristy.

MF DNES

obsah | kultura - kultúra