Památkový ústav získal prestižní ocenění

Středočeské pracoviště Národního památkového ústavu získalo již podruhé za podíl na záchraně evropského kulturního dědictví ocenění Europa Nostra Award, nejvyšší cenu EU v oboru.

Oceněn byl projekt týkající se souboru gotických deskových maleb Mistra Theodorika z kaple sv. Kříže na Karlštejně. Laureáti převezmou letošní ocenění na výročním ceremoniálu Cen evropského dědictví 27. června v Královském paláci v Madridu, informoval Jan Frídl z památkového ústavu.

Druhý návštěvnický okruh na Karlštejně, v jehož rámci je možné si prohlédnout také kapli sv. Kříže, je otevřen od června do října. Soubor vzácných výtvarných děl Mistra Theodorika ze 14. století tvoří 129 deskových obrazů.

Stejné prestižní ocenění předtím za rok 2003 získala postupně restaurovaná Svatojiřská sbírka následníka rakouského trůnu Františka Ferdinanda d'Este na zámku Konopiště. O rok dříve cenu obdržel projekt obnovy barokního divadla v Českém Krumlově. Bronzová plaketa je přirovnávána k filmovým Oscarům.

Ministr kultury Vítězslav Jandák odvolal loni v prosinci kvůli "reorganizaci a zefektivnění památkové péče" k nelibosti velké části odborné veřejnosti ředitele všech deseti odborných územních pracovišť NPÚ.

Chtěl, aby - stejně jako "jednodenní" ředitel celého ústavu Zdeněk Novák - pozice obhájili. Středočeským ředitelem se po Vojtěchu Láskovi na základě výběrového řízení stal Jiří Skalický, celý ústav po Novákovi vede Tomáš Hájek.

Záběr aktivit vyhodnocovaných EU se podle Frídla pohybuje od rekonstrukcí nebo restaurování památek a jejich adaptací pro nová využití přes projekty nových budov v ochranných pásmech a rehabilitace městských útvarů a vesnických krajin až k záchranám a prezentaci archeologických lokalit či k péči o sbírkové předměty nebo k výzkumům.

Soutěž se vypisuje ve třech kategoriích a celkem šesti skupinách. Témata oceněných projektů široce zachycují mnohotvárnost evropského kulturního dědictví.

Europa Nostra, celoevropská federace pro kulturní dědictví, byla založena v roce 1963. Sdružuje přes 200 neziskových organizací působících v Evropě v oboru záchrany a péče o kulturní dědictví. Spolupracuje s institucemi EU, s Radou Evropy a UNESCO.

Jejím cílem je na evropské úrovni podporovat a propagovat vysoké standardy kvality v ochraně památek, architektury a plánování a hájit vyváženost a udržitelnost rozvoje městského, venkovského, stavebního a přírodního prostředí. Federace preferuje takové způsoby konzervace a restaurování významných národních památek, které respektují umělecké a historické hodnoty díla.

LIDOVKY, ČTK

obsah | kultura - kultúra