Most Apollo medzi najlepšími stavbami sveta

Most Apollo sa ocitol medzi piatimi najlepšími stavbami sveta. O tom, či získa "stavbárskeho Oscara" - presnejšie ocenenie Opal Awards 2006 - rozhodnú už na budúci týždeň vo Washingtone odborníci z Americkej spoločnosti pre technické inžinierstvo.

Piaty bratislavský most cez Dunaj vybrali odborníci spolu s ďalšími štyrmi americkými stavbami zo 400 prihlásených. Už v septembri minulého roka jeho ladné krivky zaujali aj európskych odborníkov, ktorí mu vo francúzskom Nice udelili Európsku cenu pre oceľové konštrukcie! "Som hrdý na to, že Apollo si odborníci všimli a uznali jeho kvality a prácu celého tímu," uviedol po oznámení nominácií Dušan Šamudovský z bratislavského Doprastavu. Na slávnostnom galavečere, ktorý sa uskutoční v stredu 26. apríla 2006 v medzinárodnom obchodnom centre Ronalda Reagana vo Washingtone, sa zúčastní námestník bratislavského primátora Karol Kolada so stavbármi z Doprastavu. Dúfame, že do Bratislavy sa vrátia aj s cennou soškou.

Most Apollo v číslach

Dĺžka premostenia: 835 metrov
Hlavný mostný pilier meria: 517,3 metra
Výška mosta: 36 metrov
Hlavný mostný pilier drží pohromade: 66 lán.
Most drží nad hladino u Dunaja: 20 pilierov.

Ako vznikal most Apollo

2002 - Základný kameň na stavbe položili 17. decembra. 2003 - Dňa 2. februára sa za čali stavebné práce. 2004 - Vybudovali päť základov a pilierov nesúc ic h hlavný mostný objekt s oceľovou nosnou konštrukciou dlhou 517 metrov. 2005 - 17. septembra začal Dop rasta v otáč ať 5 000-tonovú kon štrukciu nad Dunajom pomocou súlodí. Presun ukončili 23. septembra. Brehy Dunaj a úpln e prepojil i v decembri.

NOVÝ ČAS

obsah | kultura - kultúra