Ivančice mají expozici Alfonse Muchy

Expozici dokumentující vztah zakladatelské osobnosti secese (Art nouveau) Alfonse Muchy k rodným Ivančicím otevřeli v ve čtvrtek v den 143. výročí umělcova narození v tomto malebném městě na Brněnsku. Vernisáže se zúčastnil umělcův vnuk John Mucha s manželkou Sarah.

Expozice v rekonstruovaném objektu středověké radnice, ve které Alfonsův syn Ondřej Mucha pracoval v 19. století jako soudní sluha a v jejímž bezprostředním sousedství se Alfons narodil, obsahuje kromě obrazů, kreseb, skic k některým částem Slovanské epopeje, fotografických studií a kompozic, snímků z Muchovy cesty na Rus v roce 1913 i z jeho pařížského ateliéru, také osobní věci, korespondenci i Muchovu posmrtnou masku.

Podat Muchu jako renesanční osobnost

"Řadu věcí zapůjčil Ivančicím už můj otec Jiří Mucha a my v tom pokračujeme. Zapůjčili jsme exponáty na neomezenou dobu, ale předpokládáme že bude docházet k jejich pravidelné obměně. Zejména kresby by neměly viset na zdi léta," řekl vnuk John Mucha a dodal: "Snažíme se ukázat, že Mucha nedělal jen plakáty. Byl především vynikající kreslíř, ale také maloval, fotografoval, navrhoval šperky, byl to prostě renesanční člověk své doby."Mnohé exponáty pocházejí také z majetku města a z ivančického muzea, zejména ty, které připomínají umělcův pozdější kontakt s městem, kde se narodil a do kterého se později občas vracel za svými přáteli.

Přívy přišly na 20 miliónů

Podle starosty Ivančic Vojtěcha Adama (KSČM) přišla rekonstrukce historického objektu na náměstí na 20 milionů korun. Iniciátorem přestavby byla Společnost Památníku Alfonse Muchy, která vznikla počátkem 90. let minulého století. Přestavba byla skončena v loňském roce.

"Chtěli jsme, aby byl Muchův památník otevřen celoročně," řekl starosta, podle kterého se v reprezentativním přízemním sále počítá také s aktuálními výstavami, komorními koncerty a dalšími akcemi. Před nedávnem zde již byla v přízemí otevřena expozice herce Vladimíra Menšíka, kterou za tři týdny navštívilo už více než 700 lidí.

JAN CHMELÍČEK

obsah | kultura - kultúra