Divadlo na Vinohradech nabídne role Dagmar Havlové i Postráneckému

Nepodbízet se, ale zároveň uspět v tvrdé konkurenci zábav, kterou večer co večer nabízí hlavní město. Podle tohoto kréda tvarovalo sezonu Divadlo na Vinohradech. "Snažili jsme se, abychom dostáli povinnostem domu, jako je vinohradské divadlo, ale zároveň se nestali do sebe zahleděnou artistní institucí," osvětlil umělecký šéf Martin Stropnický. Divadlo tak nabídne komedii, muzikál, klasiku a pro divadlo upravený britský sitkom Jistě, pane ministře, který před časem vysílal kanál ČT 2.

Více na známé hosty než na tituly hodlá divadlo lákat diváky. Hned v první říjnové premiéře, Hugově romantické hře Král se baví, si postavu hrbáče Tribouleta zahraje Václav Postránecký z Národního divadla. Z první scény na Vinohrady zaskočí rovněž František Němec v roli ministrova náměstka v Jistě, pane ministře. "Ministra ztvární Viktor Preiss, který spolu s Františkem Němcem dabovali herce v televizní sérii," řekl Stropnický, který si troufne na režii tohoto kusu. "Je to riskantní krok, protože jsme fragmentární seriál spojili do souvislého příběhu. Pracovali jsme na textu více než rok, nepustili jsme se do laciných domácích paralel, ale zachovali jsme britské prostředí i nadsázku," dodal Stropnický. Premiéra bude 3. února.

Největší očekávání však provází komorní titul Israela Horovitze Hodina pravdy, v němž by se na jeviště měla vrátit Dagmar Havlová. Ta si zahraje irskou hospodyni, kterou si na inzerát najme vzdělaný profesor alias Petr Kostka. Chvíle pravdy bude po delší odmlce návratem na vinohradská prkna také pro režiséra Ladislava Smočka. První uvedení se uskuteční 10. března.

Do muzikálových rolí se přehrál Filip Blažek, který na Vinohradech obdržel termínovanou smlouvu a čeká jej role v muzikálu Donaha! "Doufáme, že půjde o průlom ve vnímání našeho divadla, jež je často stále viděno jako akademické, ustrnulé. Donaha! je dostatečně atraktivní titul, který však nepostrádá myšlenku a určitý étos," soudí Stropnický. Režii svěřil Radku Balašovi, který Donaha! připravil již v uherskohradišťském Slováckém divadle. Obsazení naopak ještě není kompletní u Shakespearova Richarda II., kterého scéna v překladu Martina Hilského a režii Lucie Bělohradské uvede poprvé 7. dubna. "Není to hra notorický známá, ale podle mě se řadí k nejlepším Shakespearovým textům vůbec," míní Stropnický.

Závěr sezony bude patřit čerstvé komedii Kena Ludwiga Shakespeare v Hollywoodu, jež míchá svět filmových hvězd třicátých let s nenadále oživlými postavami ze Snu noci svatojánské. Pro komorní scénu divadla zvanou zkušebna připraví Lucie Bělohradská dvě italské hry, Královna matka a Nevyřčená slova, a Jan Novák text Paula Claudela, zatím pod pracovním názvem Výměna.

KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

obsah | kultura - kultúra