Prahu zaplaví festival ...příští vlna/next wave...

Pouličním průvodem Teatru Novogo Fronta ze Staroměstského náměstí v Praze na uzavřené náměstí Klementina a po něm pražskou premiérou představení Phantomysteria začne ve čtvrtek v 19 hodin jedenáctý ročník festivalu alternativního divadla a příbuzných jevištních žánrů ...příští vlna/next wave...

Pátek věnuje festival v Divadle Na zábradlí mágům hudebního a satirického divadla. Během večera, který kurátor festivalu Vladimír Hulec nazval Noví kouzelníci a při kterém festival již podruhé udělí své Pocty osobnostem alternativního divadla, se vystřídají zpěváci a herci Jiří Schmitzer, Jan Budař, Ridina Ahmedová a Anna Duchaňová. Představí se i voicebandová skupina Ústaf Brno, Kulturně divadelní spolek Puchmajer, performer Zdeněk Vrága, duo Děvčátka, skupina E pericoloso sporgersi, nedávno Divadelními novinami oceněné malovické Continuo nebo pražská Prvobytně pospolná společnost, jež připravila ukázku ze svého komorního budovatelského muzikálu Lenin.

Objevuje nové tváře

Sobotní program je v prostorách pražských divadel Disk a Řetízek zaměřen na inscenační události minulé sezóny. Během dne a noci budou diváci moci zhlédnout více než deset inscenací z celé republiky. Vrcholy programu by měly být představení Blíží se den (Petr Lanta a jeho Společnost dr. Krásy, velmi osobitá adaptace Verneova teprve nedávno objeveného románu Paříž ve 20. století) a acidpsychedelický country muzikál Ultimátum královéhradeckého souboru Nejhodnější medvídci.

Představí se mj. také autor novely Nebe pod Berlínem a komiksů Nebel a Hlavní nádraží Jaroslav Rudiš s rockovým bandem U-Bahn, Slovinec Matija Solce oživí svého prstového Pulcinellu, Děvčátka s duem Hulec+Hulec budou pokračovat ve svém nekonečném divadelním seriálu Nepičuj. Literárně-hudební soubor Kollaps nabídne do industriálního hávu oděnou experimentální německou poezii od Ernsta Jandla až po Blixu Bargelda.

Dává prostor ''klasikům'' svého oboru

Den zakončí improvising koncert mezinárodního uskupení ParaNeuro s hlavními osobnostmi Emilem Viklickým - klavír, Miroslavem Posejpalem - cello, Alexem Švamberkem - kovy a finským trumpetistou Jarmo Sermilä. V neděli v klubu NoD se poprvé veřejně uvede - jak sama sebe nazvala - generovaná generace českých výtvarníků a performerů. V programu nazvaném Laptová scéna představí nejnovější pracovní technologie a jejich využití v trojrozměrném prostoru. Program připravili studenti AVU a jejich přátelé.

NOVINKY

obsah | kultura - kultúra