Aká je nová slovenská hudba?

Cieľom medzinárodného cyklu Space, ktorý priebežne funguje od októbra 2003, je uvádzanie hudby 20. storočia a diel súčasných skladateľov. Organizátori, mladí interpreti v spolupráci so Slovenskou sekciou Spoločnosti pre súčasnú hudbu a Kráľovským konzervatóriom v Gente, chcú predstaviť významné diela sólovej i komornej hudby širšiemu, špeciálne mladému publiku.

"Tentokrát sme sa rozhodli pripraviť cyklus venovaný výlučne súčasnej slovenskej hudbe," hovorí umelecký vedúci projektu, klavirista Ivan Šiller. V troch mestách, Bratislava, Žilina a belgický Gent, tak postupne zaznejú nové skladby slovenských autorov strednej a mladej generácie. Medzi nimi figurujú Daniel Matej, Vladimír Godár, Peter Zagar, Marek Piaček, Jevgenij Iršai, Boško Milakovič, Ľubica Solomon-Čekovská, Marián Lejava a Marcel Seneši. "Keďže ide o domácich autorov, väčšina z nich príde predstaviť svoje skladby osobne. Ale iba v Bratislave," prezrádza Šiller. Návštevníci sa tak budú môcť dozvedieť zaujímavosti o vzniku skladieb priamo od skladateľov, čo môže byť špeciálne zaujímavé v prípade jedinej premiéry - 4 minimalistických kusov od Mareka Piačeka.

Akcie pod hlavičkou Space nie sú iba o odohraní hudby. Mladí hudobníci sa snažia vždy na začiatku povedať niekoľko slov. Základné historické informácie o jednotlivých dielach dopĺňajú svojimi praktickými skúsenosti pri ich naštudovávaní. Má to dobrý ohlas u publika, pretože to nerobia na spôsob obávaných "výchovných" koncertov.

Dnešný koncert cyklu Space sa v kostole Cirkvi bratskej na Cukrovej ulici v Bratislave začína o 19.00 h, zajtra sa hudobníci predstavia na pôde Základnej umeleckej školy v Žiline o 18.00 h a v nedeľu dopoludnia na konzervatóriu v Gente. Ďalšie informácie o interpretoch a skladateľoch nájdete na www.festivalspace.sk .

dopoludnia na konzervatóriu v Gente. Ďalšie informácie o interpretoch a skladateľoch nájdete na www.festivalspace.sk .

(her)

obsah | kultura - kultúra