Na aukcích se prodaly obrazy za 36 miliónů korun

Přeplněný sál pražského hotelu Hilton sledoval v sobotu neuvěřitelný souboj o obraz klasika české meziválečné avantgardy Rudolfa Kremličky. Dílo nazvané Slovenská krajina mělo vyvolávací cenu 750 tisíc korun. Zájem měli čtyři sběratelé a aukce dostala dramatický spád, když jeden z nich začal přihazovat po 300 tisících korunách. Konečná suma pak během krátké chvíle dosáhla částky 3 miliónů korun.

"Podle znalců patří Slovenská krajina ke Kremličkovým špičkovým malbám, takže jsme vyhrocený dražební boj očekávali. Cena odpovídá kvalitě obrazu, který by byl ozdobou kterékoliv velké galerie," řekl pro Právo Vladimír Neubert, majitel aukční síně Galerie Art Praha, která Slovenskou krajinu dražila. Nový majitel - významný pražský sběratel, který zůstal v anonymitě - bude muset ještě zaplatit aukční provizi ve výši půl miliónu korun, takže celková cena i s přirážkami je 3 a půl miliónu Kč.

Slovenská krajina tak patří k nejdražším Kremličkům na českém aukčním trhu. O prvenství se dělí s obrazem Po koupeli z roku 1919, který se letos v květnu na pražské aukci Dorothea vydražil také za 3 milióny korun. S velkým úspěchem se setkal i nedělní Aukční den, který v Praze společně pořádaly frimy Antikva Nova Kodl a Aukční síň Vltavín. V dražbě se tu prodal Ženský akt Františka Kupky za dva a čtvrt miliónu korun a zátiší Emila Filly za 3,9 miliónu. V obou případech jde o výborně ceny, ale nikoliv nejvyšší: nejcennější Kupka stál na aukci v Čechách 4,6 miliónu Kč a Filla 7,3 miliónu Kč. Obrovským úspěchem Aukčního dne se stal i prodej obrazu Chalupa od Antonína Slavíčka za rovné dva milióny korun - přitom šlo pouze o temperu na lepence a o tato díla na trhu zpravidla nebývá velký zájem.

Během víkendu se v Praze na aukcích prodaly obrazy a umělecká díla za zhruba 36 miliónů korun, což je malý ekonomický zázrak.

PETER KOVÁČ

obsah | kultura - kultúra