Pripravuje sa kniha o odchode sovietskych vojsk zo strednej Európy

Odchod sovietskych a ruských vojsk zo strednej Európy v rokoch 1990 - 1994 mapuje pripravovaná kniha The Great Withdrawal - Veľký odsun.

Spoluautormi knihy sú štyria generálmajori vo výslužbe Svetozár Naďovič za bývalú ČSFR, Imre Karácsony z Maďarska, Hartmut Foertsch z bývalého NDR a Zbyslaw Ostrowski z Poľska. Práve títo muži kedysi vo svojich krajinách riadili vojensko-technickú stránku odsunu. Ako informuje slovenské ministerstvo obrany na internetovej stránke, knihu v anglickom jazyku pripravuje na vydanie k tohtoročnému výročiu Nežnej revolúcie Vojenská informačná agentúra MO SR.

Generáli sa v týchto dňoch stretli na Slovensku, aby definitívne skompletizovali a schválili textové a dokumentačné podklady. Generálmajor Naďovič v tejto súvislosti zdôraznil, že ich cieľom je "vyplniť biele miesto na mape nielen našej, ale aj európskej a svetovej histórie." Podľa Naďoviča kniha čitateľom ponúkne históriu vstupu sovietskych vojsk do našich krajín ako aj ich odsun, ktorý možno považovať za najväčšiu vojenskú operáciu od konca 2. svetovej vojny.

SME

obsah | kultura - kultúra