Památky UNESCO: Česko vede

Česko se může pochlubit nečekaným světovým prvenstvím. V poměru ke své rozloze vlastní vůbec nejvíce památek zapsaných na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

S dvanácti zapsanými památkami na necelých 80 000 kilometrech čtverečních se Česká republika dostala do čela žebříčku zemí s nejhustější sítí světově unikátních památkových lokalit. Dokonce i takové turistické velmoci jako Řecko, Francie či Egypt nejsou ani zdaleka tak úspěšné jako ČR. I když odborníci potvrzují, že Česko se má v oblasti památek opravdu čím pyšnit, prvenství země v neoficiálním světovém žebříčku přičítají především úspěchům "památkářské" diplomacie.

"Česko určitě dokázalo v posledních letech prezentovat své památky mnohem lépe než řada dalších evropských států. Je to ale zásluha konkrétních lidí, zejména bývalého tajemníka pro UNESCO na ministerstvu kultury Michala Beneše a celé české komise UNESCO," řekla Milena Blažková z občanského sdružení MEDIA IN. Toto sdružení se ve spolupráci s několika českými ministerstvy zabývá prezentací světového kulturního dědictví v ČR. Podle Blažkové představuje už příprava žádosti o zapsání na seznam UNESCO velice náročný a zdlouhavý proces, který mnohé vlastníky památek odrazuje.

Řekové by si mohli brát příklad

"Česko patří k vůbec nejúspěšnějším žadatelům," potvrzuje Blažková. Ačkoliv se republika připojila k úmluvě o ochraně světového kulturního dědictví až v roce 1992, tedy dvacet let po jejím založení, dokázala prosadit světovou ochranu už pro dvanáct svých památkových lokalit. Sousední Rakousko získalo jen osm zápisů a Slovensko pět. Polsko, které je rozlohou takřka čtyřikrát větší, může nabídnout turistům stejně památek UNESCO jako ČR. Velmi lichotivě vyznívá i srovnání Česka s turistickými velmocemi. Například ve Francii leží 28 památek UNESCO, ovšem na sedmkrát větší rozloze než v Česku. Řecko s antickou historií vlastní sedmnáct unikátů světového kulturního dědictví, rozloha země je ale oproti ČR zhruba dvojnásobná. "Řekové by při důkladnějším úsilí dokázali prosadit na seznam určitě více památek," řekl Karel Komárek, vedoucí tajemník české komise pro UNESCO.

Fakt, že Česko je počtem světově chráněných památkových lokalit v přepočtu na svou rozlohu světovou jedničkou, údajně svědčí jak o obecné kvalitě zdejší památkové péče, tak kvalitě odborníků, kteří dokážou obhájit zápis památky před svými kolegy v zahraničí. "Český systém vytipování a prezentace památek dokonce UNESCO někdy dává za příklad i ostatním uchazečům," tvrdí Komárek.

Zápis určitého místa mezi světové kulturní dědictví je i velkým turistickým lákadlem. V Česku se na seznam dostalo například historické centrum Prahy či Českého Krumlova, Kroměříž, Holašovice a dalších osm lokalit. Republika má navíc šanci i na další zápisy. Stát totiž na seznam UNESCO navrhl už v minulosti také Třeboňsko a hrad Karlštejn, nově pak navrhuje také Slavonice, Lázně Luhačovice a tradiční výrobnu papíru ve Velkých Losinách.

MAREK KERLES

obsah | kultura - kultúra