Kutily Pata a Mata koupil Murdochův Fox

Pětadvacet let starý seriál večerníčků Pat a Mat/...A je to! si od společnosti Ateliéry Bonton Zlín koupil televizní kanál Fox Kids, který patří do impéria australského mediálního magnáta Ruperta Murdocha. V pondělí o tom informoval týdeník Prague Business Journal (PBJ).

Koncem února dokončila zhruba roční jednání o koupi práv k seriálu divize Fox Kids Europe. Cenu transakce však obě strany tají.

"Pat a Mat jsou roztomilým českým seriálem, oblíbeným u dětí i jejich rodičů, z nichž mnozí se na něj dívali ještě jako děti. Proto byl pro nás ideální akvizicí," řekl v rozhovoru pro PBJ programový ředitel Fox Kids Central Europe Phil Sissons.

Murdocha seriál potěšil

Kanál Fox Kids Europe koupil v první fázi 26 dílů Pata a Mata z první série produkované koncem 70. let v tehdejším Československu. V té době vzniklo celkem 35 epizod. Od 3. února mohou příběhy dvou nešikovných kutilů sledovat diváci Fox Kids v České republice, Maďarsku, Polsku, v Řecku a na Slovensku.

Podle viceprezidentky Ateliérů Bonton Kateřiny Morvai dosáhli Pat a Mat na Foxu vysoké sledovanosti, takže Murdochovi lidé okamžitě zahájili jednání o koupi zbylých epizod seriálu ze 70. let a chtějí údajně zakoupit i 28 nových dílů, které v současnosti zlínské ateliéry produkují.

Seriál o kutilech Patovi a Matovi vytvořil koncem 70. let producent Lubomír Beneš. Po roce 1990 si Beneš spolu s dalšími animátory založil v Praze vlastní studio AIF. V roce 1995 sice zemřel, ale jeho kolegové podle PBJ pokračovali ve výrobě dalších dílů Pata a Mata. Autorem výtvarné podoby postaviček dvou nemotorů je Vladimír Jiránek. V uplynulých dvaceti letech měli možnost zhlédnout tento seriál diváci ve více než osmdesáti zemích.

(jap), LIDOVÉ NOVINY

obsah | kultura - kultúra