Plzeňský festival představí scény z V4 a Pobaltí

Třináctý ročník mezinárodního festivalu Divadlo 2005, který se uskuteční v Plzni od 14. do 23. září, zažije jeden ze svých uměleckých vrcholů v představení Macbeth režiséra Maxe Stafforda-Clarka a jeho britského souboru Out of Joint, které se bude konat v hale starého pivovaru Světovar.

Pořadatelé se letos soustředí na divadla ze zemí takzvané Visegrádské čtyřky a Pobaltí, takže se v západočeské metropoli objeví i soubory z Lotyšska, Litvy a Estonska, mimo jiné v západní Evropě už známé Městské divadlo Vilnius s insceancí Oskarase Korsunovase Oidipus král.

Přijede i Omské akademické činoherní divadlo a v doprovodných pouličních akcích zazní "balkánský klezmer" německé skupiny Grinsteins Mischpoche. Slovenské národní divadlo přiveze Cyrana z Bergeracu režiséra Vladimíra Morávka s Martinem Hubou v titulní roli.

Silné zastoupení budou mít česká divadla. Dramaturgická rada vybírala nejúspěšnější inscenace právě končící sezóny. Nebude chybět Taburiho Mein Kampf v režii Juraje Deáka v ostravském Národním divadle moravskoslezském nebo Pitínského dramatizace Těsnohlídkovy Lišky Bystroušky v hradišťském Slováckém divadle. Účastníci festivalu budou moci obdivovat Cenou Alfreda Radoka ověnčenou Nebeského inscenaci hry Z cizoty v Divadle Na zábradlí, Morávkovy Akvabely Klicperova divadla v Hradci Králové a také Sinarevovo Černé mléko režiséra Jana Kačera pražského Národního divadla.

(jpk), PRÁVO

obsah | kultura - kultúra