Festival Bažant Pohoda je už pripravený otvoriť svoje brány

Hudba ozbrojených síl SR dnes o druhej hodine popoludní otvorí 9. ročník multimediálneho festivalu Bažant Pohoda. Dvojdňovú akciu, kde sa predstavia svetové hviezdy ako The Prodigy, Garbage, Roots Manuva alebo The Klezmatics, oficiálne uzavrie koncert Mariána Vargu. V nedeľu pri východe slnka zahrá na hlavnom pódiu skladbu, zloženú špeciálne pre festival Bažant Pohoda.

Festivalové mestečko vyrástlo počas posledných dvoch týždňov na trenčianskom vojenskom letisku, ktoré bude hostiť festival po druhýkrát. Včera bolo všetko pripravené tak, aby sa dnes o 8.00 h ráno oficiálne otvorili brány festivalu. "Už týždeň sledujem, ako letisko ožíva rôznymi konštrukciami, stánkami a stavbami. Najviac sa teším na to, keď areál festivalu zajtra ožije ľuďmi, o ktorých to celé je," povedal riaditeľ festivalu Michal Kaščák.

Očakáva sa, že festival denne navštívi minimálne 20-tisíc ľudí, ktorí si budú môcť vybrať z bohatého programu, zahŕňajúceho nielen hudbu, ale aj film, divadlo, diskusie, workshopy, internet alebo šport.

Organizátori veria, že akcia sa uskutoční bez vážnejších problémov. Na bezpečnosť dohliada okolo 150 členov strážnej služby. "Minulý rok sme nemali nijaké vážnejšie zranenie ani výtržnosti spojené s násilím. Preto verím, že aj tento rok budú naši securiťáci prispievať k bezpečnejšej atmosfére a nebude potrebný ich vážnejší zásah. Z roka na rok sme viac hrdí na to, ako sa naši diváci správajú," uviedla šéfka produkcie festivalu Katarína Uhríková. Na festivale je už niekoľko rokov zákaz predaja a konzumácie tvrdého alkoholu, čo tiež prispieva k tradične slušnej úrovni akcie. Napriek tomu zabezpečuje festival záchytku. "Je to jedna zo služieb, o ktorú, dúfame, nebude až taký záujem," hovorí s úsmevom Uhríková.

Pre návštevníkov festivalu je dispozícii viac služieb, nadväzujúcich na tradíciu z minulých rokov, ako aj absolútne novinky. Tou je napríklad bankomat Tatra banky priamo v areáli či detský kútik pre deti účastníkov. Rovnako ako po minulé roky je k dispozícii internet, v orange oáze môžu pohoďáci využiť nabíjačkáreň mobilov alebo službu sms info, ktorá pravidelne informuje o zmenách a akciách.

Organizátori sú pripravení aj na nepriazeň počasia - pri vysokých teplotách bude divákov pred silným slnkom chrániť až 16 veľkoplošných tieňov a v prípade dažďa sa zastrešia všetky dôležité plochy. Keďže do areálu vstup s dáždnikom nie je povolený, treba sa proti prípadnému dažďu vyzbrojiť pršiplášťom.

(peb)

obsah | kultura - kultúra