Začíná festival Pražský podzim

Letošní ročník hudebního festivalu Pražský podzim zahájí v pátek večet koncert Královské filharmonie z Liverpoolu s dirigentem Liborem Peškem ve Smetanově síni Obecního domu v Praze. V předvečer tohoto svátku hudby jsme se zeptali na pár otázek ředitele festivalu Pavela Špirocha.

Úvodním koncertem Královské filharmonie z Liverpoolu s Liborem Peškem v pátek večer ve Smetanově síni Obecního domu začne 12. ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražský podzim. Do jaké míry zasáhly povodně do jeho programu?

Mylně by se domníval ten, kdo sídlí "na kopečku", že má vyhráno. Povodně do našeho programu zasáhly trojím způsobem. Výrazně zpomalily prodej vstupenek, jeden koncert jsme museli zrušit a pět jsme přesunuli do jiných sálů.

Jaké hvězdy a orchestry posluchačům nabídnete?

Hvězda není nutnou podmínkou k tomu, aby posluchač odcházel z koncertu spokojen. Nicméně od festivalových koncertů se to očekává. Takže hitparádu našich hvězd tvoří dirigent Valerij Gergijev a orchestr Mariinského divadla z Petrohradu, houslisté Vadim Repin a Pierre Amoyal, Královská filharmonie z Liverpoolu s Liborem Peškem, komorní orchestr Amadeus, Budapešťský festivalový orchestr s Ivánem Fischerem, čtyři vynikající klavíristé Ian Fountain, Ingrid Fliterová, Paul Gulda a Anna Gourariová, pěvkyně Sarah Rhodesová, Haydn Sinfonietta z Vídně, dirigenti James Judd, Christoph Eberle, Mark Stringer a Theodor Kučar.

Na co se vy osobně nejvíc těšíte?

Myslím, že k vrcholům festivalu budou vedle dvou Gergijevových koncertů patřit vystoupení Budapešťského festivalového orchestru a Státní filharmonie Brno. Určitě se těším i na Paco Peňu s jeho skupinou v Lucerně.

Jedním z nejočekávanějších programů je právě flamencový koncert souboru Paco Peni. Už na vašem festivalu nedávno byl, jak se ho znovu povedlo získat?

Jak dobře víte, v oblasti umění hrají velkou roli osobní vztahy. My jsme se s Pakem stali přáteli už předloni, kdy mu naše publikum připravilo na dvou koncertech ve zcela vyprodané pražské Lucerně neopakovatelnou atmosféru. Během té doby jsme spolu několikrát mluvili, a tak se celkem přirozeně stalo, že Paco přistoupil na náš návrh, aby světovou premiéru svého nového programu Voces y ecos provedl právě u nás a až 14 dnů poté v londýnském Peacock Theatre. Tentokrát přijede se skupinou patnácti kytaristů, zpěváků a tanečníků, s nimiž horečnatě zkouší v Andalusii.

Ještě zpátky ke změnám kvůli zatopenému Rudolfinu. Jak se daří řešit situaci se vstupenkami zakoupenými ještě před povodněmi, které byly vydány na místa ve Dvořákově síni, přičemž v náhradních sálech je to s číslováním míst a řad jistě jinak...

Jako byste mne vrátil do zlého snu. Mí spolupracovníci Jana Motlová a Jakub Čížek pracují dnem i nocí na systému, který by umožnil každému návštěvníkovi získat sedadlo odpovídající kvality. V náhradních sálech umístíme jejich plánky s barevným označením cenových kategorií a všechny řady barevně označíme. Zdvojnásobili jsme počet pořadatelů, aby měl každý návštěvník uspokojivou péči, budeme systém uspořádání míst v sále vysvětlovat v natočených oznámeních a spoléhat také na pochopení a dobrou vůli milovníků hudby.

Jak jste letos "drazí"? Může si běžný člověk dopřát víc návštěv festivalu, aniž by se finančně zruinoval?

Pražský podzim je znám tím, že si váží svých stálých návštěvníků, jichž každoročně přednostně obesíláme na 4 tisíce a kteří mají možnost získat do konce června dokonce 10% slevu z ceny objednaných vstupenek. Zájemci se mohou dostat na naše koncerty už za cenu jedné vstupenky do kina, tedy od 100 -- 150 korun. Několik řad s nejlepšími místy se však pohybuje i v kategorii kolem 1500 korun.

Jak byste charakterizoval dramaturgickou linku tohoto ročníku Pražského podzimu?

Zůstávají na ní patrné jiksté tradiční momenty, například Dvořákův violoncellový koncert na závěr, bohatě zastoupené pěvecké umění, jedno pěvecké gala, letos věnované chytlavým melodiím ze španělských zarzuel, tedy obdoby naší operety, a samozřejmě důraz na díla české hudby. Přicházíme i s dvěma novinkami -- úvodní koncert, na němž zaznějí skladby Sukovy, Martinů, Dvořákovy a Janáčkovy, zahajuje novou tradici. V dalších letech se české hudbě na úvod našeho festivalu pokloní Ruská filharmonie s A. Vedernikovem v roce 2003, Orchestr national de Belgique se Serge Baudem v roce 2004 a Orchestre de Monte Carlo s Markem Janowskim v roce 2005. Druhou začínající tradicí je světová premiéra díla soudobého českého autora, vzniklá na naši objednávku. Letos zazní symfonie Lukáše Hurníka Globus se sólovou skupinou hráčů na bicí nástroje Dama Dama. Jsem přesvědčen, že půjde o významnou událost.

Za posledních zhruba pět let prodělal festival strmý vzestup, daří se získávat vskutku hvězdné světové sólisty a dokonce i zahraniční orchestry zvučných jmen. To je na tom Pražský podzim finančně tak dobře, když mnozí jiní stále žehrají na nedostatek peněz?

Objem našeho hospodaření v uplynulém roce dosáhl částky 34 miliónů korun. Polovinu přinesli naši sponzoři v čele s naším hlavním partnerem od roku 1992, akciovou společností Léčiva. Hlavní město Praha nám poskytlo pětinásobek příspěvku z roku 2001, tedy půl miliónu korun. Zbytek musíme sehnat sami, ze vstupného, z dalších zdrojů. Svou rozsáhlou reklamní kampaň můžeme uskutečňovat jenom díky významným mediálním partnerům.

JIŘÍ TLUČHOŘ, FLASHNEWS

obsah | kultura - kultúra