Pražské jaro zahájeno

Tradičním provedením cyklu symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany začal v neděli 12.5. 2002 57. ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro (PJ). Ve Smetanově síni Obecního domu jej provedla Česká filharmonie pod taktovkou svého stálého hostujícího dirigenta, Japonce Ken-Ičiro Kobajašiho.

Úvodnímu festivalovému večeru předcházel v neděli dopoledne pietní akt u hrobu Bedřicha Smetany na vyšehradském Slavíně. S proslovem vystoupil generální ředitel České filharmonie Václav Riedlbauch, který se pozastavil nad tím, že zábava je dnes považována za umění. Podle něj umělci opět bojují o základní právo na existenci náročnějších uměleckých projevů. Představitelé českého hudebního života pak položili květiny i na hroby Antonína Dvořáka a Zdeňka Fibicha.

Oficiálně byl festivalový program zahájen pražským primátorem Janem Kaslem během odpoledne v Brožíkově síni Staroměstské radnice, slavnostní projev patřil ministru kultury Pavlu Dostálovi. Až do 3. června festival nabídne na šest desítek koncertů, ale i divadelních představení. Na koncertech kromě klasické vážné hudby zazní i jazz a dechová hudba. Mezi největší festivalové hvězdy bude patřit dirigent Leonard Slatkin s Washingtonským národním orchestrem, Filharmonici z norského Oslo s Marissem Jansonesem, klavírista Michail Pletněv, houslista Maxim Vengerov či pěvci June Andersonová, Magdalena Kožená, Michael Schade a Mathias Goerne. A samozřejmě dirigent závěrečného koncertu Christoph Eschenbach. "Bude to naposledy, kdy podle tradice minulých desetiletí zazní na závěr festivalu Beethovenova Devátá," řekl Právu ředitel PJ Roman Bělor. "Opodstatněnost jejího uvádění již není zřejmá, od příště se budeme věnovat českým skladatelům, zejména Antonínu Dvořákovi."

Letos dramaturgie PJ reflektovala především 120. výročí narození Igora Stravinského, jehož díla tak prostupují celým festivalovým ročníkem.

JIŘÍ TLUČHOŘ, PRÁVO

obsah | kultura - kultúra