Galéria Priestor na veľtrhu vo Viedni

Počet medzinárodných veľtrhov súčasného umenia vo svete, podobne ako prehliadok vo forme bienále, narastá každým rokom. V pondelok sa skončil ArtBrussels, budúci týždeň sa začína Art Frankfurt, v máji bude Art Prague, v júni desiaty ročník prestížneho veľtrhu mladého umenia Liste vo švajčiarskom Bazileji.

Prestíž prehliadok umenia, predajných či nepredajných, totiž prináša prestíž aj mestám, v ktorých sa konajú. Najznámejší veľtrh umenia Artforum Berlin navštívilo počas piatich septembrových dní minulého roka 30-tisíc návštevníkov.

Možnosť absolvovať takúto prehliadku umenia sa Slovensku geograficky priblížila usporiadaním prvého veľtrhu súčasného umenia vo Viedni. Do tejto nedele trvá štvordňový komerčný festival s najnovším umením z celej Európy pod názvom viennAfair.

Prvý ročník medzinárodného festivalu je podľa podtitulu Focused on CEE zameraný na krajiny strednej, východnej a juhovýchodnej Európy, teda na postkomunistický blok. Monopol na určenie kvality a výhradnej znalosti "ostbloku" si vyhradila rakúska Erste bank, ktorá zo 17 pozvaných galérií oslovila desať. Erste Bank a občianske združenie Tranzit, ktoré má svoju sekciu aj na Slovensku a v Čechách, sa podieľajú aj na bloku panelových diskusií.

V sobotu sa uskutoční posledná z troch diskusií na tému súčasného vývoja trhu s umením vo východnej Európe, kde vystúpi slovenská kurátorka žijúca v Holandsku Mária Hlavajová a český kurátor Vít Havránek.

Na veľtrhu sa okrem galérií z CEE prezentuje viac ako 90 etablovaných umeleckých inštitúcií z Rakúska, Veľkej Británie, Španielska či Švajčiarska. Lákadlom sú aj veľké mená - galérie prezentujú diela Jeffa Koonsa, Daniela Burena, Roberta Mapplethorpeho či Daniela Spoeriho. Významné miesto majú aj umelecké inštitúcie zamerané na súčasné umenie z krajín CEE Národné múzeum súčasného umenia v Bukurešti, Múzeum súčasného umenia v Belehrade, Inštitút súčasného umenia Sofia, Zacheta - Národná galéria umenia Varšava.

Slovensko vo Viedni nereprezentuje žiadna podobná inštitúcia - Dom umenia, ktorý má spĺňať práve úlohu prezentácie aktuálnych umeleckých trendov doma aj v zahraničí, ešte nezačal fungovať.

A tak jediným reprezentantom Slovenska je bratislavská Galéria Priestor. S prezentáciou na podobných prehliadkach umenia má táto galéria už skúsenosť, keď ju štát pred dvoma rokmi podporil grantom pre prezentáciu na Artforum Berlin sumou 200-tisíc korún. Účasť na veľtrhoch totiž je väčšinou draho zaplatená, vo Viedni je to 125 eur za štvorcový meter výstavnej plochy, za administratívne poplatky zaplatia galérie okolo 600 eur.

ANDREA KOPERNICKÁ

obsah | kultura - kultúra