Komedií roku je Morávkova Prodaná nevěsta

Odborná i studentská porota pátého GRAND Festivalu smíchu, který se do 13. února konal v Pardubicích, určily titul Komedie roku 2004 Prodané nevěstě v nastudování Klicperova divadla Hradec Králové. Divákům se zase nejvíce líbila komická opera Josefa Kompita Princezna Sylvestrie aneb Zápas o nevěstu brněnského loutkového divadla Radost.

Vítězná Prodaná nevěsta, která pochází s dílny režiséra Vladimíra Morávka, je původní verzí slavné opery Bedřicha Smetany a Karla Sabiny. Tradiční zpěvy v ní doplňují dialogy, které byly z opery později vyškrtnuty. "Celá původní hra je až nečekaně ironická a satirická a ukazuje se, že je to vzrušující příběh," uvedl režisér Morávek, který v opeře vidí i analýzu české povahy se vší nedostatečností, pokrytectvím, cynismem a pragmatismem.

Porota ocenila především invenční a obraznou Morávkovu režii a řadu pěveckých a hereckých výkonů (Pavly Tomicové - Kecalová, Andrey Marečkové - Mařenka, Jana Sklenáře - Vašek, Tomáše Lněničky - Jeník, Josefa Herverta - Kecal atd.).

Cenu získali Sandra Riedlová a Petr Rychlý

Studentskou cenu Festivalu smíchu udělila porota složená ze studentů divadelní vědy inscenaci Princezna Sylvestrie aneb Zápas o nevěstu. "Porota ocenila originální propojení loutkového divadla a opery," řekl mluvčí divadla. Tutéž inscenaci ocenili i diváci.

Roztančenou komickou operu režíroval v Loutkovém divadle Radost Vlastimil Peška a představitelka princezny Sylvestrie Sandra Riedlová si z Pardubic odvezla cenu za nejlepší ženský herecký výkon. Cenu za nejlepší mužský herecký výkon udělila festivalová porota Petru Rychlému za roli Mr. Jenkinse v komedii Michaela Cooneyho Habaďúra. Touto inscenací se v Pardubicích prezentovalo pražské Divadlo Na Fidlovačce.

Festival smíchu se na scéně pardubického divadla již zabydlel. Soutěžní i doprovodná představení byla prakticky vyprodána již před jeho zahájením. Během týdne přilákal divadelní humor na tři divadelní scény 5000 diváků, což je festivalový rekord.

PRÁVO

obsah | kultura - kultúra