Radokovy ceny plné rekordů

V pátek v podvečer se v Dejvickém divadle udělovala výroční ocenění divadelní kritiky - Ceny Alfreda Radoka. Ostrava "pobrala" tři trofeje, bodovali také loutkáři v Národním divadle čili bratři Formanové a spol.

Nevídaný "hattrick" se podařil Marii Málkové, která si cenu za ženský herecký výkon odnesla potřetí za sebou, tentokrát za roli hospodyně Zittelové v Náměstí hrdinů. Rekordmanem letošního ročníku je i ruský režisér Sergej Fedotov, nominovaný za dvě inscenace - Psí srdce, které uvedl v Komorní scéně Ostrava, a Idiota (Divadelní sdružení Petra Bezruče Ostrava). Cenu si nakonec odnesl za Psí srdce.

Ceny si zaslouží i zákulisí

Fedotovi "svěřenci" bodovali i v dalších kategoriích - Michal Čapka získal ocenění v Psím srdci za roli psa Šaryka a Talentem roku se stala Lucie Žáčková (Nastasja Filipovna v Idiotovi). "Považuji to za zázrak," říká Fedotov. "Před deseti lety jsem poprvé přijel do Čech se svým divadlem U mostu a za dva roky jsem tu už režíroval. Psí srdce je moje desátá česká režie, těší mě, že Bulgakov a takové niterné téma má ohlas."

Fedotov si také pochvaloval spolupráci s českými herci. "Snažím se využívat metodu Michaila Čechova a oni to přijímají velmi vstřícně. V Česku se mi pracuje výtečně a myslím si, že se tu nyní nově rozvíjí psychologické divadlo hereckých osobností. Našel jsem herce, kteří jsou ochotni v sobě něco nového hledat, jako třeba Ivana Trojana, Chantal Poullainovou, Leoše Suchařípu. Čeští herci jsou skvělí." Fedotov ovšem odmítal prozradit své další plány. "Tajemství se nesmí prozrazovat," dodal.

Z ceny měl radost i ředitel Klicperova divadla Ladislav Zeman. Východočeská scéna si titul nejlepší divadlo vydobyla dokonce počtvrté. "Je to velká radost nejenom pro umělce, ale také pro zaměstnance divadla. Vladimír Morávek je nyní slavný s projektem Čechov Čechům a Nudou Brně, ale lidé 'vzadu' jsou sedření jako psi a v podstatě o nich nikdo neví. Bez profesí, na které není vidět, by ovšem nic nemohlo vzniknout.

Úspěchy souvisejí i s dobrou vůlí lidí udělat něco navíc, což byl případ i natáčení filmu Nuda v Brně - šedesát lidí tady pracovalo celé prázdniny."

Do Hradce ostatně putuje i zvláštní Cena Hvězd na vrbě. Získal ji projekt Čechov Čechům spojující tři starší inscenace Vladimíra Morávka, které režisér loni uvedl. Karel Král, šéfredaktor časopisu Svět a divadlo, který anketu kritiků vyhlašuje, soudí, že žebříčky v umění jsou ošidné, a to i když se k výsledku dochází tak průhledným způsobem jako u Cen Alfréda Radoka. "

Všechny ceny za umění - od Nobelových po Oscary - jsou vždycky vůči někomu nespravedlivé. Přál bych si, aby se v té souvislosti uplatňovalo upravené heslo: Čest vítězům, sláva poraženým."

Organizaci "radokovského" ceremoniálu měl na starosti umělecký šéf Dejvického divadla, režisér Miroslav Krobot - jeho studenti z DAMU uváděli jednotlivé kategorie.

Ceny Alfreda Radoka 2003

Inscenace

Psí srdce (režie Sergej Fedotov, Komorní scéna Aréna, Ostrava)

Ženský herecký výkon

Marie Málková (Zittelová v Náměstí hrdinů, Divadlo Na zábradlí, režie Juraj Nvota)

Mužský herecký výkon

Michal Čapka (pes Šaryk v Psím srdci, Divadlo Petra Bezruče, Ostrava, režie S. Fedotov)

Divadlo

Klicperovo divadlo Hradec Králové

Hra

M. McDonagh: Poručík z Inishmoru (Švandovo divadlo Praha)

Scénografie

M. Forman/A. Sodomková/R. Pavlíčková/O. Mašek (P. Glass: Kráska a zvíře, Národní divadlo)

Hudba

David Smečka (Smetení Antigony, režie J. Maceček, Studio Marta)

Talent

Lucie Žáčková (herečka Divadla Petra Bezruče, Ostrava)

JANA MACHALICKÁ

obsah | kultura - kultúra